Палмър: Визията на САЩ за Западните Балкани е евроинтеграция и мир със съседите

Американският представител за Балканите Матю Палмър заяви днес, че последователната визия на САЩ за Западните Балкани е тази, която вижда региона отдаден на европейската интеграция и в мир с всичките си съседи.

„Надявам се, че това не е просто визия, която САЩ и ЕС имат за този регион, а визия, която Западните Балкани имат за себе си“, каза Палмър на видеоконференцията „Балкани 2021: Насърчаване на регионалното сътрудничество в пост-Ковид ерата“ в Солун.

Мирослав Лайчак (Л) и Матю Палмър (Д)

Той добави, че САЩ остават отдадени на целта за присъединяването на Западните Балкани към ЕС, както и постигането на дълбоко икономическо партньорство между страните от региона.

Палмър подкрепи ролята на Гърция в региона на Западните Балкани, особено заради връзката й със Северна Македония, както и задълбочаването на отношенията с Косово.

"Гърция има силна подкрепа от Съединените щати и ние искаме още по-силно сътрудничество в целия регион," каза американският пратеник на Балканите.

Той отбеляза, че заедно с Мирослав Лайчак, по време на неотдавнашно посещение в Белград и Прищина, той е искал да покаже „ангажимента на САЩ в тясна координация с ЕС за улесняване на диалога между Сърбия и Косово".

Относно окончателната присъда на Ратко Младич, Палмър подчерта, че нейната цел е да предотврати повторение на злосторствата.

Палмър потвърди, че американският президент Джо Байдън е подписал санкции срещу региона на Западните Балкани, насочени към борба с корупцията и стремеж към укрепване на върховенството на закона.

В обръщение на конференцията той подчерта, че в региона се създава впечатлението, че ЕС губи интерес към перспективата за присъединяване на Западните Балкани към Съюза и че поради това е необходимо да се изгради доверие.

„Необходимо е ЕС спешно да възвърне доверието и през следващия период да покаже своята сериозност по отношение на Западните Балкани“, заключи Палмър. /БГНЕС