Индустрията за палмово масло в страната носи голяма част от вината за пожари извън контрола, казват критиците, тъй като производителите изгарят гори, за да намерят място за своите насаждения. Секторът за целулоза и хартия също е подложен на критики, както и дребните земеделски стопани, които използват техники за рязане и изгаряне, за да изчистят земята за засаждане.
Ето поглед върху палмовото масло и ролята, която играе в кризата със смог.
Какво е палмово масло?
Палмовото масло е най-консумираното растително масло в света. То се намира във всичко - от сапун и шоколад до пица и козметика, и дори в резервоари на бензинови автомобили - палмово масло се използва в биодизелите.
Извлечено от червеникаво-кафявия плод на маслената палма, то спомага за по-лесното разпространение на продукти за пържене като им предоставя по-дълъг срок на годност.
Индонезия е най-големият производител в света и - заедно с номер две сред производителите Малайзия - доставя около 85 процента от палмовото масло в света.
Многомилиардната индустрия е работно място за милиони само в Индонезия.
Звучи добре, какъв е проблемът?
Еколозите твърдят, че палмовото масло води до обезлесяване, като през последните десетилетия са регистрирани изсечени огромни площи от тропическите гори в Югоизточна Азия, за да се даде възможност за насаждения. Това застрашава местообитанието на орангутани и други застрашени видове.
Някои палми се отглеждат в блатистите торфени зони, които стават силно запалими, когато се източи водата за отглеждане на култури.