„Palms Carnival“ – вкусове, вдъхновени от Латинска Америка

Palms Carnival е уникално по рода си събитие, което съчетава в себе си вкусовете на Латинска Америка, благодарение на шеф Петър Великов и неговото латино фюжън меню, както и на богатата програма, включваща традиционни за региона музика и танци.

Шеф Петър Великов, който има 10-годишен опит в професионалната кухня, разказа пред БГНЕС кои са ястията, вдъхновени от Латинска Америка, които гастрономите могат да опитат на най-горещото събитие в столицата тази зима.

„Хвърлихме се в това предизвикателство изначало, за да покажем на нашата публика нещо по-различно за нашите ширини. С нашите партньори успяхме да внесем доста продукти от Перу, за да представим наистина едно адекватно кулинарно пътешествие“, обясни шеф Великов, като подчерта, че техниките за приготвяне на латиноамерикански ястия са много различни за нашите географски ширини.

В своето латино фюжън меню, той залага на специфични сортове люти чушки и меки сирена, плодове и зеленчуци, които специално се внасят от Перу. Такива специфични за региона продукти са сиренето Кесо Фреско, чушките Ахи Амарило и Ахи Рокото. Авокадото, мангото, както и боровинките също са от Перу. „Успяваме да си набавим месо от Бразилия и от Аржентина“, посочи шеф Великов, като уточни, че за Palms Carnival той и екипът му работят с телешко месо.

Сред латиноамериканските ястия, включени в менюто на шеф Великов за Palms Carnival, са яхнията от киноа, която се предлага именно със сирене Кесо Фреско.

Салатите също са много интересни – в тях предимно се съдържа авокадо, но дресингът е нещото, което ги отличава от всички останали. „Дресингите са много нетипични – с люти чушки, с кориандър, лайм. Така са направени нещата, че може би да прилегнат до вкуса на всеки“, каза шеф Великов.

Главният готвач на ресторант 888 Taste Show Asian Cuisine в комплекс Palms Royal Sofia, приготви пред екип на БГНЕС няколко ястия от своето латино фюжън меню.

С царевично брашно, качествен зехтин, малко вода, сол и черен пипер на вкус, за няколко минути той направи традиционните питки Арепа, които са веган и без глутен. Те могат да се поднасят с всякаква плънка, но за своето меню шеф Великов се е спрял на два вида тартар – от риба тон и от сьомга.

„Да пристъпим към нещо по-различно – опашката от Лобстър. Внасят я специално за нас от щата Мейн“, обясни шеф Великов и добави, че предварително опашките от Лобстър се мариноват с кориандър, лайм, чили чушки, сол и пипер. Той показа и как се отделя черупката от месото.

„Опашката от Лобстър се консумира задължително с бяло вино“, заяви главният готвач и допълни, че на Palms Carnival се предлагат няколко вида бели вина.

Несъмнено звездите в менюто са шишът с октопод и авокадо и шишът с телешко бон филе.

В латино фюжън менюто се предлагат също и вегетариански ястия, като например веган Чили кон карне.

Десертите са много интересни. „Започнахме да правим Бригадейро бонбони, Рафаело, типично за региона. Пай с папая също правим – неща, които да са близки до нашата публика, но да докоснем и тази част на света“, каза още шеф Великов.

Всеки, който иска да опита различните вкусове на Латинска Америка, може да се наслади на една наистина елитарна вечеря, съчетана с интересна програма, всеки четвъртък, петък и събота до края на месец март от 21 ч. в столичния комплекс Palms Royal Sofia.

„Бих посъветвал всеки един да дойде и да направим заедно едно кулинарно пътешествие“, покани шеф Великов. /БГНЕС