Паметникът на Стефан Стамболов – спомен за големия български държавник

В градинката „Кристал“ - едно от любимите места на софиянци и гостите на града - се намира паметникът на един голям български държавник - Стефан Стамболов. На това място Стамболов е бил съсечен през 1895 г., предаде репортер на БГНЕС.

Големият български държавник Стефан Стамболов е роден на 31 януари (стар стил) 1854 г. в Търново. Апостол на Вътрешната революционна организация (1875 – 1876). Участвал е в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание.

Бил е руски военен кореспондент през Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 г. оглавява Регентството, потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия.

През 1887 г. е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 г. Основава и ръководи Народнолибералната партия до убийството му. На 3 юли 1895 г. Стефан Стамболов е нападнат и зверски съсечен в центъра на София. Два дни по-късно умира от раните си.

Паметникът в центъра на София сам по себе си е архитектурно-скулптурен ансамбъл. Той е изграден през юли 1995 година. Aвтори са Иван Славов и Александър Стефанов. Върху постамента са поставени плоча с информация и подписът на Стамболов. /БГНЕС