Паметникът на съветската армия: Ябълка на раздора за българи срещу българи

Паметникът на съветската армия се оказа ябълката на раздора и изправи едни срещу други българските граждани, предаде репортер на БГНЕС.

Защитниците на Паметника на съветската армия скандират "Соросоиди" и "Фашисти", наричайки провокатори събралите се хора, които искат монументът да бъде демонтиран час по-скоро. От своя страна определящите се като представители на демократичната общност в България крещят "Червени боклуци".

Георги Свиленски от БСП заяви пред журналистите, че заедно с негови колеги е бил по-рано днес, около 11 ч., пред Паметника на съветската армия, след като са били уведомени, че текат някакви действия. "Заместник-областият управител беше от вътрешната страна на оградата, ние бяхме от външната страна. Полицията ни оказа съдействие да влезем до оградата и през входа, където и миналият път влизахме. Заместик-областният управител каза, че нямаме право да влизаме, само той има право на достъп", обясни той.

По думите на Свиленски директор на дирекция в областната управа се е хвърлил върху оградата, тя се е стоварва върху него. "Нарани ми ръката. Не е сериозна травмата – лека телесна повреда. Подал съм жалба в полицията, извадил съм медицинско, оттук нататък този човек, за мен засега неизвестен, за полицията, предполагам, е известен, ще си понесе съответните отговорности", каза депутатът от БСП.

Темата коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента. "Човек от областната управа е бутнал оградата около паметника на Съветската армия умишлено и силово върху Георги Свиленски, и сега той е с разрязана ръка. Той се намира в болница ИСУЛ и лекарите взимат мерки", обясни Нинова.

"В момента пред Паметника на съветската армия бият депутати. Мои депутати се намират в болница в момента със сцепени ръце, и ние умуваме за единството на нацията и за това какво бъдеще чертаем на България. Сигурно всеки от вас има своя позиция за Паметника на съветската армия. Нашата е, че всеки паметник е частица от историята на България", каза лидерът на БСП.

Тя подчерта, че правото на свобода и мнение е потъпкано. "Разрушавайки паметници, рушите историята", каза още Корнелия Нинова.

Тя се обърна към ГЕРБ и ПП-ДБ. "Областната управа и мнозинството в София са техни. Спрете! Такова разделение и омраза, което стигна до бой, е ваша вина", добави Нинова.

По-рано сутринта започна реалния демонтаж на Паметника на съветската армия, след като тази сутрин областният управител на София Вяра Тодева пристигна на място, за да съобщи, че първо ще бъде доизградено скелето около монумента. В същото време на място пристигна и Мая Манолова от „Левицата“, която заяви, че предприетите действия са незаконни.

„Зад гърба на гражданите централната сглобка и местната такава започват действия по бутане на паметника на съветската армия. Следим изявите по медиите. Каза се, че предстои обществена поръчка, за да се реши кой да осъществи демонтажа на паметника. Без да са уведомени гражданите, областната управа решава да го демонтира. Тези действия са незаконни и ние ще ги обжалваме”, заяви тя.

Ивайло Чорбов, народен представител от “Възраждане”, също пристигна на място и изрази несъгласие с демонтирането на паметника. „Ние се отричаме от историята си и я затриваме”, каза той.

Свиленски е категоричен, че 8% е доверието в българския парламент, 80% от българските граждани не желаят демонтирането на който и да е паметник. Той призова за ежедневни протести. "Не само "Лукойл", не само Шенген, не само Еврозоната са важни за България. За нас е важна историческата памет, паметниците, историята и българите това нещо го ценят и уважават", каза Свиленски, като подчерта, че държавата е на българските граждани, "тя не е нито на Борисов, нито на Пеевски, нито на Кирил Петков или на Христо Иванов".

"Ние не призоваваме да се събарят паметници, не призоваваме да се пренаписва историята и да се оскверняват такива паметници", каза още той.

Иван Таков, председател на БСП-София е категоричен, че демонтажът е незаконен. "Доколкото разбираме дори кранът им не е сертифициран. Не сме видели все още разрешение за строеж. Поискали сме го официално от НАК да видим дали има такова издадено. По наша информация няма такова и това, което се случва, е поредната незаконна проява на представители на държавата", заяви той.

Борислав Гуцанов заяви, че действащото правителство е на една крачка от националното предателство и го определи като "кабинет на предателството, на войната, на сглобката". "Кое не се случи? Не се продаде енергетиката на България само за няколко седмици, не се отвориха военните складове ли и никой не знае какво оръжие се даде ли", посочи той и допълни, че са дадени 8,8 млрд. за превъоръжаване, а няма нито един патрон, който да е влязъл в България.

Гуцанов подчерта, че "не може един министър, какъвто е Тагарев, да те подиграва с цяла една държава и с българския народ". "Той е министър на отбраната на България или все още е служител на украинското министерство на отбраната", попита той. Гуцанов обясни, че смисълът на тези паметници е да не се забравя какво се е случило в света и в Европа, затова те трябва да бъдат опазени.

Иван Ченчев от своя страна заяви, че кметът на Столична община Васил Терзиев за една седмица не е успял да изчисти падналите клони вследствие на снеговалежа, а сега иска за 24 часа да премахне този паметник. "Излиза, че областната управа на София е опасна за София, защото действат в момента с нелицензиран кран", смята народният представител от БСП.

БГНЕС припомня, че паметникът ще бъде демонтиран първо от най-високите фигури. После всичко ще бъде сортирано и описано на място. Планираме обществена поръчка за самата реставрация, а от там фигурите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство. Разглеждаме и нов терен, който в момента се обследва, съобщи тази сутрин областният управител на София Вяра Тодева. Основната причина за разцепването на краката на войника е, че едно време, когато паметникът е монтиран, са наляли бетон в краката. С времето водата прониква, зимата тя замръзва, а ледът разцепва отпливката, обясни скулпторът Марин Марков.

Според направеното обследване, паметникът не е ремонтиран от 70 години. Това налага спешен демонтаж, преместване и реставрация. "Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани", съобщиха от Областната администрация в края на миналата седмица.

Реставрацията на монумента ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.

Следобед БСП и всички хора, които участват в протеста на социалистите срещу демонтирането на Паметника на съветската армия, блокираха Орлов мост. На място има засилено полицейско присъствие. /БГНЕС