Паметникът на цар Борис III се бави вече четвърта година

4 години вече не може да се реализира проектът за паметник на цар Борис III (1918-1943 г.), който да бъде издигнат на мястото на барелефа в началото на Борисовата градина, предаде репортер на БГНЕС.


Идеята за паметника е на фондация „Достойните българи“ на актьора Илия Георгиев, която вече е реализирала няколко такива проекта. Тя организира конкурс, на който се явяват около десетина скулптори. Той е спечелен от Теодор Бонев, който дълги години живее и твори в бившите френски колонии в Карибите и в самата Франция, където работи около 2 години.

Бронзовата фигура на царя ще бъде висока 2.60 м и ще е върху каменен къс с височина около 1.40 м. На каменния постамент ще има надпис „Цар Борис III Обединител. 1893-1943“.

За изработването на паметника скулпторът се запознава с архивни снимки, изучава униформата и ордените на монарха. Той обясни, че това не е традиционен паметник от тези, които ние познаваме от комунистическата епоха, в същото време той не е модерен, а консервативен проект. „Статуята на цар Борис ще носи чертите на един късен барок, защото цялата заобикаляща атмосфера носи такива черти – на лампите, на Орлов мост. По тази причина не можех да постъпя по някакъв друг начин. Това е една академична работа без някакви претенции“, заяви пред БГНЕС Бонев.

Няколко са символите: свалената шапка пред народа; свалената ръкавица – чиста ръка и пръстен, символ на семейните ценности; сабята – символ на царската власт, готова да защити нацията.


Проектът е одобрен от две комисии на предишния Столичен общински съвет – по архитектура и по опазване на околната среда. Бившият премиер и цар Симеон Сакскобургготски е запознат с проекта и е изразил готовност настоящият барелеф да бъде преместен в парка на двореца „Врана“.

И тук започва „идилията“, както я определи Теодор Бонев. „През 2020 г. избухна пандемията от Ковид-19 и тя отложи направата на паметника с две години… и така нещата се проточиха във времето вече четвърта година“, заяви скулпторът и добави, че през това време се е появил и финансов проблем. По думите му в момента е открита набирателна сметка, но докъде са стигнали нещата той не знае. „Фондацията не поиска директно пари от Симеон Сакскобургготски, защото искаше да го представи като паметник, издигнат с доброволните пожертвования на българския народ. Финансирането трябваше да бъде от българския народ и тук настъпиха усложненията“, разказа Теодор Бонев.

Скулпторът иска да реализира своя проект. Той ще започне паметника с помощта на кмета и обществеността на Лозен, където живее.

„Ще го направя от мен без да чакам … но ще бъде жалко, ако българското общество не направи подобен жест. Все пак има разходи за бронза и отливането, всичко това струва пари и не чак толкова големи пари. Срамота е, ако те не могат да се намерят. Реализирал съм много неща във Франция и Китай и не съм срещал такива трудности“, заяви Теодор Бонев, добавяйки, че паметникът на цар Борис ще бъде „работата на неговия живот“. /БГНЕС