Панагюрище - домът на Райна Княгиня и град на Априлското въстание

Панагюрище е домът на Райна Княгиня и главен град на Априлското въстание, предаде репортер на БГНЕС.

Сред забележителностите на Панагюрище са къщата музей "Райна Княгиня" и паметникът на бележитата българка, открит на 2 май 2006 г., когато по нов стил отбелязваме началото на въстанието.

Къщата-музей е била родният дом на българката, казвала се Райна Попгеоргиева Футекова - Дипчева, но известна сред българите и до днес като Райна Княгиня.

Тя ушива въстаническото знаме за Априлското въстание и го развява редом до Бенковски. След въстанието тя пребивава си в затвора, където е тормозена. След излизането си на свобода Райна Княгиня учи в Москва и е първата дипломирана акушерка у нас.

Съдбата й е свързана и със столицата. Нейна е заслугата за построяването на Майчин дом в София, което е сегашният Национален център по трансфузионна хематология в столицата.

В Панагюрище е и историческата местност „Оборище“, където се обявява Априлското въстание през 1876 г. Освен главен град на въстанието в Панагюрище е и центърът на 4-ти революционен окръг.

Името на града пък произлиза от гръцки и означава панаир. Панагюрище има и древно тракийско минало. Там е открито Панагюрското златно съкровище през 1949 г. само на 2 км от града. /БГНЕС