Панайотов: Черната кутия на МиГ-29 е разчетена. За Чешнегирово се сипят откровени лъжи

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 е разчетена. Първоначалните резултати потвърждават направените вече заключения на Военна полиция.

Това съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че в заключенията на доклада на Военна полиция за авиоинцидента, при който загина майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС - „Шабла 2021“, пише, че най-вероятната причина за настъпването на катастрофата е "загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море".

Все още нямаме окончателно заключение, но първоначалното потвърждава доклада, заяви още Панайотов. Черната кутия на разбилия се във водите на Черно море изтребител беше изпратена за разчитане в Русия, след като я извадиха от 70-метра дълбочина със скъсан лентов кабел.

Министър Панайотов коментира и отправените отново по-рано днес обвинения от ГЕРБ по случая "Чешнегирово". Според тях се прави опит за прикриване на убийство на старши лейтенант Тодор Манчев.

По случая "Чешнегирово" се сипят откровени лъжи. Нито Министерство на отбраната, нито служба Военна полиция са извършвали разследване за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев. Ние нямаме това право. То се извършва от Военна прокуратура. Затова нито МО, нито Военна полиция са могли да повлияят на това разследване. Целта е да бъдем уязвени без да имаме вина, каза Георги Панайотов.

Той съобщи още, че в 5 часа тази сутрин на летище София пристигна самолет, на борда на който са се намирали група от 22 афганистански и български граждани, които са евакуирани от Исламабад, Пакистан, до София, след като преди това са били изтеглени от територията на ислямска република Афганистан.

Панайотов заяви, че също е бил на борда на този самолет. "Сигурно много от вас са забелязали, че вчера не присъствах на отчета на павителството. Това беше поради причината, че бяха командирован в Исламабад, за да свърша тази работа”, оповести той. /БГНЕС