Панчугов: Нито една формация не отговори как ще се управлява занапред

Въпросът кой ще бъде по-напред от другия няма да промени истински възможността за съставяне на правителство, тъй като първите двама са ясни и мандатите ще отидат при тях, оттам нататък всичко друго е по-скоро въпрос на самочувствие на конкретните формации, няма толкова отношение към политиката в България.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Христо Панчугов.

Според него има ясна тенденция от началото на кампанията и тя е, че избирателната активност е преди всичко за сметка на „Продължаваме промяната” и „Демократична България”.

Политологът посочи, че ниската избирателна активност се дължи на абдикацията на политиците, които за пореден път са решили да изберат по-лесния път – да работят с внушения, да работят с разделителни линии и с това, което техните избиратели искат да чуят.

„Ситуацията обаче изискваше много повече – разказ за обединение, но и разказ за бъдещето и конкретен отговор на въпроса как ще се управлява отсега нататък. Нито една формация не успя да даде отговор на българските граждани и в следствие, на което се загуби мотивацията от тях да гласуват за пореден път", подчерта Панчугов и добави, че много си обясняват, че гражданите са се уморили, че на тях им е станало скучно да гласуват. „Аз казвам, че нито едно от двете не е вярно и затова не можем да прехвърляме отговорността само върху гражданите“.

„Тежестта пада еднакво върху всички участници в изборния процес. В тази конкретна ситуация отговорността на политиците е много по-голяма, отколкото на гражданите“, категоричен е той.

Христо Панчугов коментира и възможността за съставяне на правителство. „Ако правителството се превърне в самоцел без да е дало ясен план какво трябва да се свърши и ясно оценка на проблемите, с които трябва да се справи и решенията, които трябва да предложи, то по-скоро кабинетът не е оптимистична новина“, посочи той и добави, че наблюдавайки начина, по който се е случила кампанията и историята на политическите формации, шансът да се произведе правителството, което да има обща или споделена оценка за проблемите и техните решения, е минимален. /БГНЕС