Панчугов: Простото връщане на мандата е капитулация на ПП

Не е изненада, че Асен Василев върна мандата, а начинът, по който го върна. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Христо Панчугов.

Според него някаква сметка без реално гласуване не може да оправдае връщането на мандата в тази ситуация.

„Беше създадена политическа програма, която да се осъществява през следващите шест месеца. Цяла седмица се водеха преговори, ПП отговориха на ултиматума на БСП, трябваше този политически дневен ред с новите лица да бъде подложен на гласуване в парламента. Тогава щеше да се види в крайна сметка дали има необходимата подкрепа и откъде идва тя“, заяви Панчугов и добави, че „простото връщане на мандата е капитулация пред възможността да се намери политическо решение“.

Политологът е песимист, че в рамките на този парламент може да се състави кабинет. „Все пак говорим за едни и същи хора. Не знам какво може да се промени, за да се реализира мандат в рамките на това 47 Народно събрание“, каза той.

„Вероятно отиваме на избори, големият въпрос е дали ще се намери причина да се протака излишно разпускането на парламента или напротив ще видим експедитивно търсене на нова легитимност за един нов парламент“, добави Христо Панчугов. /БГНЕС