Панчугов: Скоро ще остане само математическото мнозинство около кабинета

Скоро ще остане единствено математическото мнозинство около това правителство. Това каза за БГНЕС политологът Христо Панчугов. Той коментира конфликта за БНБ и напрежението в управляващата коалиция.

„Как е започнал този конфликт – можем само да гадаем. Със сигурност от един момент нататък се преплитат няколко въпроса. Първият е въпрос на гордост и чест да не се загуби тази битка. Другият момент е въпросът по отношение на това какви точно зависимости и ангажименти са били поемани, за да има такава ожесточеност при защитата на една откровено странна кандидатура. Третият елемент, разбира се, е липсата на елементарна способност на това правителство да преценява битките, в които да влиза. Всички теми, които в момента са спорни и които предпоставят разделителна линия между управляващите партии в коалицията, са битки, които бяха избрани самостоятелно. Нищо не налагаше това да са темите, по които да минава дневният ред на това правителство. Това не беше дневният ред на обществото“, заяви Христо Панчугов и добави: „Тук виждаме комбинация от три фактори – очевидно поети ангажименти, липса на елементарен усет за планиране и битка за чест и опит да се запази имидж“.

Според него бивайки отлагани проблемите започват да се трупат. Той обърна внимание, че от преговорите насам видяхме стратегия да се говори за нещата, които ги събират и изобщо да не повдигат темите, които очевидно ги разделят.

„Големият въпрос е дали изобщо е останало нещо, което държи тези управляващи заедно отвъд заявката, че ще се демонтира моделът ГЕРБ, което към този момент, дори се вижда много слабо. Скоро ще остане единствено математическото мнозинство около това правителство. Опасявам се, че съдържанието е на път да бъде изчерпано и това е нещо, което тези управляващи си направиха абсолютно сами“, каза политологът.

Единствено желанието да се остане на власт все още държи управляващата коалиция, посочи Панчугов. /БГНЕС