Пандемията потопи 230 млн. индийци в бедност

През изминалата година около 230 милиона индийци са изпаднали в бедност поради пандемията. Най-тежко засегнати са жените и младите хора, а настоящата втора вълна заплашва да влоши ситуацията, се казва в ново проучване.

Затварянето от миналия март остави без работа около 100 милиона души, се казва в доклада на базирания в Бангалор университет Azim Premji, като до края на миналата година 15% от тях не са могли да си намерят работа.

Според проучването, жените са най-потърпевши като 47% от тях не могат да си намерят работа дори след премахването на ограниченията. Докладът определя като бедни онези хора, които живеят с по-малко от 375 рупии (5 долара) на ден.

"Въпреки че доходите спадат навсякъде, пандемията е влошила ситуацията за по-бедните домакинства", се посочва в него.

Икономиката на Индия е в тежко състояние още преди Covid-19 да удари. През миналата година се очакваше 50 милиона индийци да излязат от бедността, вместо това след затварянето на бизнесите (през април и май) 20% от домакинствата останаха без доходи.

„Излишно е да казвам, че втората вълна ще влоши нещата“, каза Амит Базоле, един от авторите на доклада.

Много семейства се справят със загубите, като харчат по-малко за храна и взимат дългове, като 20% от анкетираните разкриват, че приемът на храна не се е подобрил дори шест месеца по-късно.

Всеки трети от хората на възраст под 25 години не успява да си намери работа до края на 2020 г., се казва в изследването.

„Констатираме, че сега е спешно необходима допълнителна държавна подкрепа поради две причини - компенсиране на загубите от миналата година и предвиждане на въздействието на втората вълна“, се казва в изследването.

Авторите на доклада призоваха Ню Делхи да разшири своите фискални стимули, като предостави безплатни хранителни стоки и парични преводи на най-уязвимите домакинства, както и да стартира програма за заетост в най-засегнатите райони. /БГНЕС, АФП