Пандемични прогнози за световната икономика

Коронавирусната пандемия тласка световната икономика към най-дълбоката ѝ рецесия от един век, намалявайки световната продукция с три процента тази година.

Ако вирусът се овладее и икономиките могат да започнат да работят отново, през 2021 г. би трябвало да има покачване от 5,8 процента, според последните световни икономически прогнози на Международния валутен фонд.

Авторите обаче признаха трудността при направата на точна прогноза на фона на бързо променящата се ситуация.

С голяма част от спирането на световната икономика на фона на усилията за овладяване на вируса и предпазване на здравните системи от разпадане, МВФ предупреди, че има "сериозни рискове от по-лош резултат", поради "крайната несигурност около силата на възстановяването".

Очаква се икономиката на САЩ да се свие с 5,9 процента, но ръстът ще се възстанови с 4,7 процента през следващата година.

Прогнозите обаче предполагат, че пандемията ще избледнее през втората половина на годината.

„Възможни са много по-лоши резултати за растежа и може би са дори вероятни“, предупреждава докладът, „ако мерките за пандемия и ограничаване продължават по-дълго, възникващите и развиващите се икономики са още по-силно засегнати… или ако се появят широкообхватни негативни ефекти поради затваряния на фирми и продължителна безработица. "

Коронавирусът е заразил близо два милиона души по целия свят и е убил над 120 000, доведе до спиране на пътуванията и принуждава бизнеса, магазините и ресторантите да прекъснат работа.

„Голямото блокиране“ - както МВФ нарече глобалния спад - е най-лошото след Голямата депресия през 30-те години.

Това също е първото свиване от 2009 г. при световната финансова криза досега , но този епизод едва ли може да служи за сравнение. Въпреки че ефектите се задържаха, спадът възлизаше само на 0,1 процента, а големите нововъзникващи пазарни икономики все още нарастват със солидни темпове.

Тази година единствените икономики, които се очаква да бъдат пощадени от рецесията, са Китай - откъдето произхожда вирусът - и Индия, но дори и тези страни ще наблюдават само сравнително слаб растеж съответно от 1,2% и 1,9%.

Силното забавяне е "неизбежно", но "съществените целенасочени фискални, парични и финансови" мерки могат да смекчат удара и да гарантират, че икономиката е в състояние да се възобнови след приключването на блокирането, казаха от МВФ.

"Икономическите политики също ще трябва да смекчат въздействието на спада на дейността върху хората, фирмите и финансовата система" и да предотвратят "ефекта на стреса " от широко разпространените фалити, се посочва в доклада.

Много правителства вече разполагат с масивни мерки за разходи в тандем с централните банки, които изпомпват ликвидност във финансовата система, за да предотвратят всякакви сривове.

Международният валутен фонд също каза, че "силно многостранно сътрудничество е от съществено значение за преодоляване на последиците от пандемията."

Синхронизираните действия "могат да увеличат въздействието им", но също така могат да избегнат някои от грешките от миналия век, когато страните приеха "безполезни меркантилни политики ... което допълнително влоши глобалния спад".

Докладът призовава за „намаляване на тарифните и нетарифните бариери, които възпрепятстват трансграничната търговия и глобалните вериги за доставки“.

Възходът през 2021 г. зависи критично от изчезването на пандемията през втората половина на 2020 г., "което би позволило постепенно да се намалят усилията за ограничаване на разпространението на коронавируса и да се възстанови доверието на потребителите и инвеститорите".

Ако „Голямото блокиране“ продължи по-дълго или има второ избухване на пандемия през следващата година - или и двете - прогнозираното възстановяване през 2021 г. може да бъде с осем процента по-лошо от сегашната прогноза, предупреждава докладът.

Лечението е единственият сигурен начин за напредък, но „докато не станат достъпни такива медицински интервенции, никоя страна не е сигурна срещу пандемията“. /АФП