„Pandora Papers”: Кутията на офшорните тайни на световни лидери

Разследване на Международния консорциум на разследващи журналисти (ICIJ) разкрива как политици и бизнесмени използват данъчни убежища за лична облага. Сред възползвалите се за лично облагодетелстване от офшорките са украинският президент Владимир Зеленски и бившият британски премиер Тони Блеър.

Тони Блеър

Освен тях в списъка попадат кралят на Йордания Абдула II Ибн Хюсеин, кенийският президент Ухуру Кениата и няколко десетки други настоящи и бивши световни лидери, както и влиятелни милиардери, свързани с компании, използващи данъчни убежища.

Това се доказва от резултатите от разследване, проведено от ICIJ, добило публичност като „Документите Пандора“ („Pandora Papers”). Разследването включва повече от 600 журналисти от 150 медийни организации, включително турската редакция на „Дойче Веле“. В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали във владение на ICIJ. Тези документи демонстрират тясната връзка между тайни офшорни сделки и глобалната финансова политика.

Според доклада „Документите Пандора” мощни политици, които могат да помогнат за прекратяване на офшорната система, печелят от нея, като крият активите си в тайни офшорни компании и фондации. В същото време властите правят много малко за ограничаване на незаконните парични потоци, които водят до обогатяване на престъпниците и обедняване на държавите. Офшорните сметки често се използват за тайно управление на средства и прехвърляне на големи суми, за да се скрие истинското богатство на собственика.

Разследванията разкриха, че 35 бивши и настоящи световни лидери, както и 330 държавни служители по света, са свързани с офшорни сметки или компании. Журналистите откриха такива връзки с финансовите министри на Пакистан, Холандия, Бразилия, както и с бившите финансови министри на Малта и Франция и бившия ръководител на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан. Двама от въпросните политици са от България. 174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни.

Бившият британски премиер Тони Блеър публично осъждаше укриването на данъци в продължение на десетилетия. Но той и съпругата му, според „Документите Пандора“, са се сдобили със сграда на стойност 8,8 милиона долара, след като купуват офшорна компания за недвижими имоти от министъра на индустрията и туризма на Бахрейн Зайед бин Рашид Аз-Заяни. ... Те купуват не самата сграда, а акции в компанията, което позволява на Блеър и съпругата му да избегнат плащането на 400 000 долара данък върху имота.

Разследването свързва руския президент Владимир Путин с тайни активи в Монако и доказва, че чешкият премиер Андрей Бабиш – комуто предстоят избори по -късно тази седмица - не е декларирал офшорна инвестиционна компания, използвана за закупуване на луксозен имот на стойност 12 милиона паунда в южната част на Франция.

Но едно от най -големите разкрития е как видни и богати хора законно създават компании, които тайно купуват имоти във Великобритания.

Документите разкриват собствениците на някои от 95 000 офшорни фирми, стоящи зад покупките.

Докладът подчертава неуспеха на правителството на Обединеното кралство да въведе регистър на собствениците на офшорни имоти въпреки многократните обещания да го направи, на фона на опасенията, че някои купувачи на имоти могат да крият дейности, свързани с пране на пари.

Азербайджанският президент Алиев и семейството му, които са обвинени в грабеж на собствената си страна, са един от лошите примери.

Разследването установи, че лидерът на Азербайджан и негови близки сътрудници тайно са участвали в сделки с имоти във Великобритания на стойност над 400 милиона паунда.

Кралят на Йордания също тайно е придобил луксозни жилища в Малибу и Вашингтон, плюс осем имота в Лондон и Югоизточна Англия.

Според Габриел Зукман, асистент по икономика в университета Бъркли в Калифорния и експерт по офшорните зони, 10 %процента от световния БВП се съхранява именно там. Когато богатите крият парите си, като избягват плащането на данъци, това пряко засяга живота на обикновените хора, казва Лакшми Кумар, директор на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Global Financial Integrity".

"Документите Пандора“ се основава на данни, принадлежащи на 14 фирми, които предоставят офшорни услуги по целия свят. Те създават "кухи" компании за клиенти, които често искат да запазят финансовите си дела в тайна.

Това е най -новото в поредица от изтичания на секретни документи през последните седем години, след досиетата FinCen, Paradise Papers, Panama Papers и LuxLeaks. /БГНЕС