Панев: Над 50% е шансът за правителство с втория мандат

Смятам, че и ГЕРБ не искат да излъчат кабинет с пет гласа, защото той ще бъде нестабилен. Първият мандат отече, както се казва. Всички върви към втори мандат. Това заяви Владислав Панев, депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Смятам, че има шанс над 50% вторият мандат да успее. Логиката на политиката и коренната промяна на обстоятелствата през последната седмица налагат да има правителство с втория мандат. Ние имаме много по-големи цели от отстраняването на Гешев, а цялостна съдебна реформа“, каза той.

Гръбнакът на кабинета, предложен от акад. Николай Денков, ще остане същият, но ще бъде засилен в посока повече експертност, за да могат манистрите да се справят с предизвикателствата. ДБ залагат на повече експерти и да има по-малко политика. Няма да бъде предложени с ген. Атанас Атанасов за министри. Коалициията ни е единна, дали ДБ като партийни фигури ще бъде в кабинета ще стане ясно до десетина дни, заяви Панев. Той е категоричен, че политици свързани с ГЕРБ няма да имат място в бъдещия кабинет с втори мандат.

Според него е много важно да се промени манталитетът на управление.

„Усвояването на фондове не води до резултат, а до засилване на регионалните неравенства. Ние нямаме нужда да си купим играчки по Плана за възстановяване, а те трябва да носят добавена стойност и да водят до изравняване на регионите“, каза Панев пред БНТ.

Той е категоричен, че неограничената власт на главния прокурор трябва да бъде премахната.

„Властта на главния прокурор е огромна. Той има монопол както търговските вериги. Само, че монополът в съдебната система води до преяждане с власт. Въпросът е главният прокурор да няма тази безконтролна власт“, каза Панев.

„Именна това се опитваме да променим с промените в НК. Така ще направим съдебната реформа, така че всички граждани да са равни пред закона и чувството за безнаказаност ще отпадне“, смята той.

Панев заяви, че ПП-ДБ са доказали през последните години, че искат да направят реформа, а не просто да свалят Иван Гешев. Той смята, че с предложението си за отстраняването на главния прокурор кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел не им изземва темите. „Бих се радвал, ако повече партии ги приемат. Промените са в положителна посока“, каза Панев.

Според него бюджетният дефицит може да бъде под 3% и това ще се постигне не защото е едно от изискванията на Брюксел, а защото е добре за България. /БГНЕС