Паника за брашно, захар, царевица и олио в Румъния

Не само в Букурещ има истерия за слънчогледово олио, но и в останалата част от Румъния. Големите супермаркети решиха да ограничат продажбите на някои продукти като брашно, захар, олио и царевица, съобщава сайтът HоtNews, позовавайки се на информация от местните медии.

Захарта и олиото започнаха да изчезват от магазините, пише „Gazeta de Sud”, която допълва, че в момента се купуват най-евтините продукти, а основните продукти все още се намират в магазините.

От рафтовете изчезват бързо олиото, брашното и захарта.

Някои вериги магазини в Яш са започнали да ограничават количеството олио, захар или брашно, които клиентите могат да купуват, като е наложен лимит от 5 бройки от артикул на човек. Страхът е, че "цените няма да се повишат".

"Призоваваме потребителите да бъдат отговорни и да не купуват повече, отколкото им е необходимо за ежедневна консумация", се казва в изявление на Асоциацията на големите търговски вериги в Румъния. В него се отбелязва, че има значително увеличение на търсенето на нетрайни хранителни продукти.

"За да се предотвратят спекулата и да се осигури балансирано снабдяване на цялото население, магазините могат да предприемат отделни и временни мерки за ограничаване на продажбите на определени продукти", се подчертава в изявлението.

Последните данни на Националния статистически институт показват, че брашното, захарта, царевицата и слънчогледовото олио са поскъпнали повече от останалите продукти в Румъния. Паниката играе много важна роля за повишаването на цените, отбелязва hotnews.ro.

Въпреки това властите многократно са уверявали, че няма проблем с доставките на храни в страната. "Румъния разполага с достатъчни запаси от храни и нетрайни продукти, има достатъчно стоки в складовете и магазините, а властите са в постоянен контакт с търговските вериги", заяви в събота говорителят на правителството Дан Кърбунару. /БГНЕС

Букурещ / Румъния