Панихида за българите, убити от гръцките андарти, беше отслужена в "Св. Димитър" в Истанбул

Днес в българската църква "Св. Димитър" в Истанбул бе извършена Света Литургия и панихида за ктитора на храма Димитър Спиров и загиналите българи от с. Загоричани, в чиято памет е издигната цъквата, предаде репортер на БГНЕС.


Православният храм и символ на българския дух се намира в българското гробище в квартал "Ферикьой".

Село Загоричани, Костурска област, което днес се намира в Гърция, по това време е наричано „малка София“ заради будното българско население. Там е имало български училища, а църквите са екзархистки, чак до края на Втората Балканската война (1913 г.). Дори и след края на Първата световна война (1918 г.), Загоричани запазва българския си характер, но под големия натиск през 1922-23 г., част от българите емигрират в различни региони на свободна България, а на тези които остават в селото, им било наложено да приемат гръцката пропаганда и са елинизирани. През 1926 г. името е сменено на Василиада след гръцката окупация и налагането на гръцкия език.

На 25 март през 1905 г. (Благовещение) гръцките андарти, които искат да елинизират региона, нападат селото по нареждане на местния гръцки владика Герман Каравангелис. Самият той споменава в мемоарите си, че иска да унищожи центъра на българщината. На сутринта гърците атакуват селото, стреляйки и убивайки, без значение жени, мъже, възрастни или деца. Селото е изгорено и унищожено, а 63 българи са жестоко убити.

Част от прокудените бягат в Истанбул, а най-многобройни и първенците са родом от Загоричани. Те поддържат старата българска дървена черква „Св. Стефан“, особено след провъзгласяването на Турската Република.

През 1932 г. българите събират средства и даряват плащеницата на „Св. Стефан“ (позната като Желязната църква – бел.ред.), а по същото време Димитър Спиров става дарител и спонсорира целия строеж на храма „Св. Димитър“.

Над притвора на храма е поставен надпис, който припомня съдбата на 63-ата убити българи в Загоричани:

„Храмъ Св. в. м. Димитри Мироточивий

е съграденъ въ лѣто Господне 1921


следъ Рождество Христово

съ средствата и предстоянието на родолюбивия

Димитъръ Г. Спировъ

родомъ отъ Загоричени Костурско Македония

въ паметъ и веченъ споменъ на убититѣ

на 25 мартъ 1905 г.

63 българи въ родното имъ с.Загоричени отъ гръцкитѣ андарти“ /БГНЕС