Папа Франциск дава първо причастие на децата в Раковски (видео)

Папа Франциск отслужва света литургия в църквата „Пресвето сърце Исусово” в Раковски. Светият отец ще даде първо причастие на 242 българчета от най-голямата католическа общност у нас, предаде кореспондентът на БГНЕС, който следи събитията в Раковски.

Папа Франциск пристигна в Раковски, където е най-голямата католическа общност у нас

Папа Франциск пристигна в Раковски, където стотици хора го чакат пред църквата „Пресвето сърце Исусово”. Хората наблюдават светата литургия на големи екрани. При пристигането си в града папата премина със своя папамобил, като в даден момент слезе сред хората и тръгна между тях. Нетърпеливи са и хората на площада в кв. Секирово. По-късно папа Франциск ще се срещне и с вярващите там.

"Скъпи деца, братя и сестри, Христос Воскресе! Щастлив съм да поздравя децата с първото причастие, техните родители и роднини, приятели. Вие, скъпи деца, момичета и момчета, сте дошли тук от всяко кътче на тази земя на розите, за да участвате в този чудесен празник, който сигурен съм, няма никога да забравите", обърна се папа Франциск строените пред олтара деца, чакащи своето първо причастие.

Извън протокола папа Франциск разясни на децата какво следва, за да няма стрес

Първото причастие преди всичко е един празник, в който честваме Иисус, който няма никога да ни остави. Този празник е възможен благодарение на вашите родители, на бабите и дядовците ви. Да приемеш първото причастие означава приятелство с Иисус, каза още папа Франциск и добави: Господ се нуждае от вас, за да може да осъществи чудото да дарява радост на вашите близки.

Светият отец започна непринуден диалог с децата. Попита ги дали са доволни, че ще получат първо причастие и получи дружен отговор „да”, попита ги дали са сигурни и отново последва същия отговор. После папа Франциск попита децата защо са доволни и ги призова заедно да кажат, че са доволни, защото идва Иисус. „Ние сме братя помежду си, нашият закон е любовта”, каза папа Франциск.

При пристигането си в Раковски папа Франциск слезе сред хората

Първото причастие представлява приемане на хляб и вино, които символизират тялото и кръвта христови. /БГНЕС