Папа Франциск е на българска земя

Папа Франциск е на българска земя. Неговият самолет кацна на летище София малко преди 10.00 часа, по-рано от предвиденото. Това даде началото на неговата официална визита у нас, която минава под знака на поклонението пред делото на монсеньор Анджело Ронкали, станал известен като „българския папа“, предаде репортер на БГНЕС.

На летище София Светият отец беше посрещнат от българския премиер Бойко Борисов с държавни почести. Двамата имаха разговор на четири очи, след което премиерът Борисов заяви, че папата е благословил България и я поздравил за нейните успехи, включително за успешното европейско председателство през 2018 г.

Папа Франциск благодари на Борисов за работата в полза на мира „Аз съм вярващ човек, българинът е вярващ човек. Радвам се и благодаря на всички българи, за разбирането и за тази възможност, да посрещна един от символите на вярата за съвременния свят - Негово Светейшество Папа Франциск. Вярвах, че той ще приеме поканата да посети България, вярвам, че страната ни ще остави в него спомен за добри хора, толерантни и миролюбиви“, заяви министър-председателят Борисов. По думите му посещението на папа Франциск е голяма реклама за България то фактът, че за втори път папа посещава страната ни означава че демократичните процеси са необратими. Според премиера Борисов апостолическото посещение на папа Франциск е висока чест за България, вдъхновяващо послание и подкрепа за мира в региона и света.

Папа Франциск благодари на премиера за поканата да посети България. По време на срещата Негово Светейшество поздрави Бойко Борисов за активната работата на България по време на ротационното ни председателство на Съвета на ЕС и по-конкретно за ролята на страната ни в процеса на европриобщаването на страните от Западните Балкани. „Благодаря Ви много за Вашето гостоприемство. Също много сърдечно Ви благодаря за Вашата работа за мира“, подчерта Светият Отец пред българския премиер в края на срещата им. България е мост между Изтока и Запада След срещата на летището кортежът на папа Франциск пристигна пред президентството. Главата на Римокатолическата църква бе посрещнат лично от президента Румен Радев. Започна официалната церемония по посрещането. Прозвучаха химните на България и Ватикан. След това двамата влязоха в Президентството. Държавният глава подари на папа Франциск оригинално, ръчно изработено разпятие с резбовани флорални мотиви, които се вплитат като детайли в централна част на българския възрожденски иконостас.

България винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, заяви папа Франциск по време на съвместното си изявление с българския държавен глава на площад „Атанас Буров“, който се намира пред сградата на Президентството. „Радвам се, че се намирам в България – място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток. Това е земя с древни християнски корени“, каза той. Папа Франциск отправи поздрав към Негово Светейшество Патриарх Неофит и към митрополитите и епископите от Светия Синод и към всички верни на Българската православна църква. Главата на Римокатолическата църква почете светите братя Кирил и Методий. „Да бъдат благословени Св. св. Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молитви, находчивост и обща апостолическа дейност са станали примери за нас“, заяви Франциск. В своята реч той отдели внимание на важни проблеми, с които се сблъскват България и Европа – демографската криза и миграцията. „Сега, в този исторически момент, тридесет години след края на тоталитарния режим, който ограничаваше свободата и инициативите ѝ, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. В същото време България – подобно на много други страни от Стария континент – трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима: демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето“, каза папа Франциск. Той очерта важното геополитическо място, което България заема като преден форпост на западната цивилизация на Балканите. „Нека тази земя, обградена от великата река Дунав и от бреговете на Черно море, станала плодородна от скромния труд на много поколения и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата. Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива!“, заяви папа Франциск.

Вашето посещение е свидетелство за обичта ви към българския народ и вярата в България, за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят“. Това заяви президентът Румен Радев в приветственото си слово към Негово светейшество папа Франциск. „Ваше Светейшество, днес, с най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел христовата вяра преди 12 века. Народ, преодолял всички предизвикателства, превратности и изпитания благодарение на своите морални и духовни добродетели на църквата и кирилицата, на вярата и знанието“, заяви държавният глава. Той отбеляза, че мото на апостолическото пътуване на папа Франциск е „Мир на земята“, който призив ще отекне в целия свят. „И то от българската столица, която носи името на Божията премъдрост“, отбеляза още президентът. Патриархът посрещна папата, каноните не позволяват обща литургия Негово светейшество Българският патриарх Неофит, заедно с членове на Светия Синод, приеха папа Франциск в Синодалната палата. По-рано от БПЦ обявиха, че поканата за гостуването на главата на Римокатолическата църква е по покана на държавните власти. „Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това“, изрично подчертаха от Светия Синод. Тази достойна позиция на Българската православна църква е свързана с разделението между католици и православни, което има много дълбоки корени отпреди повече от 10 века - през 1054 г.

След края на срещата западно и средноевропейският митрополит Антоний придружи папа Франциск до храм-паметника "Свети Александър Невски". Папата в България Визитата на папа Франциск ще продължи два дни. Той е у нас начело на внушителна делегация. Очаква се от София той да произнесе традиционната си за неделя молитва с послание за мир.Папата е в България по покана на първите държавни мъже. Премиерът Бойко Борисов заяви, че визитата се осъществява само 6 месеца, след като тя е отправена лично от него. На 6 май папа Франциск ще посети град Раковски, където ще се срещне с българските католици. Мотото, под което минава визитата на Светия отец у нас, е „Мир на земята“. Това е 29-ото апостолическо пътуване на папа Франциск, откакто е избран за глава на Римокатолическата църква. На 7 май той ще отлети за Македония, където ще се преклони пред делото на Майка Тереза, която е родом от Скопие. /БГНЕС