Папа Франциск: Глобализация изкоренява националните ценности

Папа Франциск е на историческа визита в Румъния. Това е третата православна държава след България и Македония, която той посещава за по-малко от месец.

Посещението на светия отец ще продължи три дни от 31 май до 2 юни. Той беше посрещнат на летището в Букурещ от президента Клаус Йоханис, след което имаше официална церемония в двореца „Котрочени“. Освен столицата Франциск ще посети още три града, сред които е и Яш.

Понтифът се срещна с членовете на Синода на Румънската православна църква. По време на срещата той подчерта, че глобализацията води до изкореняването на националните ценности.

„Много хора се радват на технологичното развитие и икономическото благоденствие, но още по-голям брой хора се оказаха безвъзвратно изключени, тъй като глобализацията съдейства за изкореняването на ценностите на народите, отслабвайки тяхната етика и съществуване, което през последните години е замърсено от чувството на страх. То на свой ред е усилено и води до затвореност и ненавист“, каза папа Франциск.

Главата на Римокатолическата църква призова да си помагаме един на друг и да не се подаваме на съблазънта на културата на ненавист и индивидуализъм.

Румънският патриарх Даниил по време на съвместното посещение на Националната катедрала благодари на Ватикана за финансовата помощ в размер на 200 хиляди долара. Тази сума е използвана за покупката на камбана. „Ние сме признателни за тази символична помощ и благодарим за подкрепата, която вие постоянно предоставяте на румънските православни вярващи в Италия и останалите страни, където Римокатолическата църква е предоставила на румънската православна общност 426 култови здания“, каза патриархът.

По тази причина на папа Франциск е дадена възможност да произнесе молитвата „Отче наш“ на латински език и да изпълни няколко католически пасхални песнопения в Националната катедрала. „Този жест е знак на признателност за литургичното пространство, предоставено от католиците на православните румънци в Западна Европа“, подчерта патриарх Даниил. /БГНЕС и ТАСС