Папа Франциск 10 години начело на Ватикана

Папа Франциск отбелязва 10-годишнината начело на Католическата църква в понеделник като изключително популярна личност, която обаче е изправена пред вътрешно несъгласие след десетилетие на реформи, въпреки че остави непокътната основната доктрина.

Когато се появи на балкона на базиликата Свети Петър на 13 март 2013 г. в обикновените си бели папски одежди, новоизбраният Хорхе Берголио веднага представи образ на различен вид папство. Усмихнатият, откровен йезуит беше в рязък контраст със своя сдържан, интелектуален предшественик Бенедикт XVI, който шокира света, като стана първият папа от Средновековието, който подаде оставка. И Франциск имаше план - да реформира управлението на Църквата, засегната от инерция, да изчисти мътните й финанси и да насочи фокуса си навън. Въпреки че не се е отклонил от някои твърди католически вярвания за абортите и хомосексуализма като грях, той показа по-състрадателен и по-малко догматичен подход, включително осъждайки преследването на гейовете. „Край на демонизирането на хомосексуализма, дебатите за извънбрачните отношения или противозачатъчните хапчета... всичко това е премахнато от масата“, отбеляза италианският ватиканец Марко Полити.

Вместо това 86-годишният понтиф, който изглежда никога не е по-щастлив, отколкото когато е сред паството си, наблегна на социалната справедливост, междурелигиозния диалог, околната среда и правата на бежанците. „Папата е ангажирал Църквата по въпроси, които са в основата на западните демокрации, като околната среда, образованието, правото“, добави Роберто Реголи, професор в Папския Григориански университет.

Огромни тълпи

Пред лицето на продължаващия скандал със сексуално насилие, който разтърси Църквата по целия свят, реформите на папата включват нови задължения за докладване на религиозно насилие над деца и неговото прикриване. На международната сцена той се опитва да изгради съюзи по целия свят, най-вече между Ватикана и Китай, мюсюлмански страни и Руската православна църква. Връзките с последния обаче бяха обтегнати от войната в Украйна и предложенията на Франциск да посредничи за мир между Киев и Москва не дадоха резултат.

Въпреки напредването на възрастта и здравословните си проблеми – той беше хоспитализиран през 2021 г. за операция на дебелото черво и сега използва инвалидна количка поради проблеми с коляното – Франсис продължава да пътува много. Огромни тълпи го посрещнаха при посещение по-рано тази година в Южен Судан и Демократична република Конго, доказателство за продължаващата му популярност. Католиците по света също ще запомнят неговите напътствия по време на пандемията от коронавирус, особено когато той стоеше сам по време на буря на площад Свети Петър през март 2020 г., призовавайки вярващите да облекчат страховете си чрез вяра.

Борби за власт

В Рим скромният стил на Франциск - той избра непретенциозен апартамент пред златото на апостолския дворец и покани бездомни и бивши затворници на масата си - сигнализира за промяна в отношението от самото начало. Но някои критикуват склонността на Франциск да прави нещата по свой собствен начин, като захвърля атрибутите и традициите на папската служба и възприема много лично управление на 1,3 милиарда католици в света. "Франсис демонстрира авторитаризъм, какъвто Курията не е виждала от дълго време. Неизбежно това може да бъде дразнещо", каза високопоставен дипломат в Рим пред АФП, пожелал анонимност. Сега повече от всякога първият латиноамерикански папа е изправен пред силна опозиция от страна на консервативното крило на католическата църква. Част от това беше раздвижено от смъртта на две от водещите фигури на консерваторите - Бенедикт на 31 декември и австралийският кардинал Джордж Пел през януари. Франсис каза, че ще последва Бенедикт в оттеглянето си, ако здравето му го направи неспособен да върши работата си, но също така каза, че подаването на оставка не трябва да бъде норма и не е в неговия дневен ред. Все пак подготовката за конклав, на който ще бъде избран приемник, "вече е започнала - и не с маневри върху имената, а върху идеологическата платформа на бъдещия папа", каза Полити пред АФП. И върху това обаче Франциск оставя своя отпечатък, като досега е назначил 65 процента от кардиналите, които един ден ще изберат негов приемник. /БГНЕС, АФП

Рим / Италия