Папа Франциск готов да се срещне с Путин в Москва

Папа Франциск изрази готовност да пътува до Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин и да обсъди уреждането на конфликта в Украйна. Това заяви самият той в интервю за в. „Кориере дела Сера”.

"След 20 дни война помолих кардинал [Пиетро] Паролин да предаде на Путин посланието, че съм готов да отида в Москва", каза папата в интервюто. "Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме, въпреки че се опасявам, че Путин не може и няма да проведе тази среща в момента", добави той.

Папа Франциск заяви, че "все още няма да отиде в Киев". "Изпратих кардиналите Майкъл Черни и Конрад Краевски, които отидоха там за четвърти път. Но чувствам, че не е нужно да ходя. Първо трябва да отида в Москва, първо трябва да се срещна с Путин", смята главата на католическата църква.

Той добави, че срещата му с руския патриарх Кирил ще се състои "в Йерусалим на 14 юни". Както разкри понтифът по-рано, ватиканската дипломация е разбрала, че "една среща по това време може да доведе до голямо объркване". В същото време той определи отношенията си с руския духовен глава като "много добри". /БГНЕС

Ватикан / Ватикан