Папа Франциск: „Не“ на войната и насилието, „да“ на диалога и мира

След богородичната молитва Ангел Господен, папа Франциск изрази своята загриженост за жестоките сблъсъци в Палестина и Израел, където миналата сряда бяха извършени два атентата. Папата говори и за Украйна, като призова да не се уморяваме да казваме „не“ на войната и на насилието.

Следя с тревога увеличаването на насилието и на сблъсъците, които месеци наред се извършват в държавата Палестина и в Израел. Ескалацията на сблъсъците в Светите земи натъжава папа Франциск, който в края на молитвата Ангел Господен през първата неделя на Адвента припомни „двата безчовечни атентата“ миналата сряда в Йерусалим, които „раниха много хора и убиха едно израелско момче; и в същия ден, по време на въоръжените сблъсъци в Наблус, загина едно палестинско момче”.

Папата се позова на експлозията на взривни устройства, оставени в чанта и управлявани дистанционно, взривени на две автобусни спирки. Тазсутрешна е новината за починалия петдесетгодишен мъж, тежко ранен при една от двете експлозии. Франциск насърчи „да се молим за тези загинали младежи и за техните семейства, особено за техните майки“. След това призова за мирно съжителство: Пожелавам израелските и палестинските власти да вземат още повече присърце търсенето на диалога, изграждайки взаимно доверие, без което никога няма да има мирно решение в Светите земи.

Папа Франциск поздрави и участниците в похода срещу насилията над жени, организиран от британското посолство към Светия Престол, който завърши на площад „Свети Петър“. Светият Отец отправи молитва и за Украйна. Не пропусна да припомни в молитвата си и бездомния германец Буркхард Шефлер, „умрял от студ" преди три дни под колонадата на площад „Свети Петър“. Поздравявам участниците в похода, който се проведе тази сутрин, за да осъди сексуалното насилие срещу жените, за съжаление обща и широко разпространена реалност навсякъде, използвано и като оръжие за война. Нека не се уморяваме да казваме „не“ на войната, „не“ на насилието, „да“ на диалога, „да“ на мира; особено за измъчения украински народ. Вчера припомнихме трагедията на Гладомора.

Говорейки за източноевропейската държава, папата припомни и вчерашното възпоменаване на Големия глад, „Гладомор“, предизвикан от политиката на съветското правителство през 1932 и 1933 г. и причинил милиони жертви.

След молитвата Ангел Господен, папата се помоли и за жителите на община Казамичиола, на остров Иския, където вчера сутринта, свлачище от планината Епомео помете къщи и автомобили. Равносметката е двама загинали, 11 изчезнали, 13 ранени, 200 души са евакуирани. Накрая Светият Отец не пропусна да се помоли за починалия от студ Буркхард Шефлер. /Ватикан нюз

Ватикан / Ватикан