Папа Франциск призова родителите да подкрепят своите гей деца

Папа Франциск призова родителите на деца с хомосексуални или други нестандартни наклонности да не ги съдят, а да ги подкрепят. Папата коментира темата за трудностите, с които могат да се сблъскат родителите при отглеждането на потомство.

По-рано той каза, че хората с различни сексуални наклонности имат право да бъдат приети от семействата си и да не бъдат осъждани за това. Макар Църквата да не може да приеме еднополовите бракове, тя може да подкрепи законите за граждански съюз между еднополови хора. Целта е да бъде възможно предоставянето на съвместни права на гей партньорите в областта на пенсиите, здравеопазването и наследството.

Миналата година доктриналната служба на Ватикана издаде документ, в който се казва, че католическите свещеници не могат да благославят еднополовите съюзи - решение, което силно разочарова гей-католиците.

В някои страни, като Съединените щати и Германия, енории и служители започнаха да благославят еднополовите съюзи. Това институционализиране доведе до призиви към епископите да легализират и браковете.

Най-консервативните членове на Църквата с 1,3 милиарда членове смятат, че папата дава смесени сигнали за хомосексуалността, обърквайки някои от вярващите.

Миналия месец отдел на Ватикана се извини за „причиняване на болка на цялата ЛГБТК общност“, като премахна от уебсайта си връзка към ресурсен материал от католическа група за защита на правата на гейовете в подготовка за среща във Ватикана през 2023 г. относно бъдещата посока на Църквата./БГНЕС