Папа Франциск призова за повече усилия в борбата срещу детския труд

Папата отново издига своя глас и болка срещу експлоатацията на деца с послание до Световната организация на труда (МОТ), по повод на провеждащата се в Дърбан, Южна Африка Пета глобална конференция, която се занимава с премахването на трудовата експлоатация на деца и юноши.

папа Франциск

Франциск посочи многото непълнолетни, принудени „да орат нивите, да работят в мините, да пътуват на големи разстояния, за да черпят вода и да извършват работа, която им пречи да посещават училище, да не говорим за престъплението детска проституция“. Това е ситуация, която засяга "милиони момичета и момчета", осъдени на "живот в икономическо и културно обедняване".

Посланието бе прочетено от апостолическия нунций, монс. Питър Брайън Уелс, който изрази загрижеността на папа Франциск за „трагедията, утежнена от въздействието на световната здравна криза и разпространението на крайната бедност в много части от нашия свят". За тези „много малки ръце“, принудени да правят това, което никое дете не трябва да прави, папата призовава „компетентните международни и национални органи“ за „по-голям ангажимент“ за премахване на „структурните причини за глобалната бедност и скандалното неравенство, което продължава да съществува сред членовете на човешкото семейство“.

„Светият престол и цялата Църква, припомня папата, полагат всички усилия за борба срещу това явление „по решителен и съвместен начин, тъй като мярката, с която вроденото човешко достойнство и основните права на малките се уважават, показват какви възрастни сме, какви искаме да бъдем и какво общество искаме да изградим“. /БГНЕС и Ватикан нюз

Ватикан / Ватикан