Папа Франциск се кани да се оттегли?

Слуховете, които се разпространяват от началото на май, че папа Франциск може да обмисля оттеглянето си, бяха подхранени от съобщението, че той ще присъства на тържество, инициирано от подал оставка папа от 13-ти век.

Спекулациите, че 85-годишният ръководител на Римокатолическата църква може да последва стъпките на своя предшественик Бенедикт XVI и да се оттегли от поста си, се появиха в началото на май, когато той за първи път се появи публично в инвалидна количка, след като претърпя лека операция на коляното.

Спекулациите, обаче, се засилиха, когато Папата предприе необичайната стъпка да бъде домакин на консистория на 27 август за ръкополагане на нови кардинали, някои от които ще имат право да избират наследник на понтифика на следващия конклав. На следващия ден Франциск ще пътува до Акуила, град в Абруцо, разрушен от земетресението през 2009 г., за фестивала Perdonanza Celestiniana, по време на който той ще посети катедралата, в която се намира гробницата на Селестин V - папа отшелник, който подаде оставка през 1294 г. след само пет месеца начело на Църквата.

Папа Бенедикт посети гроба през 2009 г. През 2013 г. той се оттегли от поста.

„Много е странно да има консистория през август, няма причина той да свика събитието три месеца предварително и след това да отиде в Акуила“, твърди Робърт Микенс, базиран в Рим редактор на католическото издание La Croix.

Седмица след консисторията понтификът ще се срещне с кардинали, за да ги информира за своите реформи в централната администрация на Ватикана, които включват налагане на ограничения на мандата на ръководителите на ватиканските служби и разрешаване на жени да заемат такива постове.

В началото на своя понтификат Франциск каза, че би искал оставката на папа да стане нормална практика, а през 2015 г. предположи, че няма да се задържи дълго на поста. Преди това той приветства решението на Бенедикт XVI да подаде оставка.

Бенедикт XVI, който избра да се нарича "почетен папа Бенедикт XVI", вместо да се върне към Йозеф Рацингер, беше на 85 години, когато подаде оставка./БГНЕС