Папа Франциск ще приеме френския президент на 24 октомври в Рим

Еманюел Макрон ще се срещне с папа Франциск на 24 октомври в Рим, където трябва да участва и в международен форум за мира, съобщиха от Елисейския дворец, потвърждавайки информация от дипломатически източници и от общността на Свети Егидий.

Френският президент ще бъде приет във Ватикана на частна аудиенция от папата, ден след участието му в междурелигиозна среща на върха, организирана от тази италианска католическа общност, известна като един от каналите на „дипломацията в сянка“ на Светия престол.

Това ще бъде третото посещение на държавния глава при папа Франциск след тези от 26 ноември 2021 г. и 26 юни 2018 г., съобщиха от френското президентство.

Според осведомени източници, Еманюел Макрон ще се срещне и с италианския си колега Серджо Матарела по време на частна вечеря в контекста на формирането на новото правителство, водено от Джорджия Мелони, президент на постфашистката партия Fratelli d'Italia, която спечели парламентарните избори на 25 септември.

Миряните от общността на Свети Егидий потвърдиха във вторник присъствието на френския президент на откриването на годишната международна среща в присъствието на политически и религиозни лидери от цял свят.

Тази среща, озаглавена „Викът на мира“, ще се занимава по-специално с войната в Украйна и ще завърши с митинг на 25 октомври в Колизеума, в който ще участва папа Франциск, казаха от общността на Свети Егидий.

Наричана „малката ООН на Трастевере“ (от името на квартала на Рим, където се намира), общността на Свети Егидий, основана през 1968 г. от католически студенти около Андреа Рикарди, се превърна през годините в експерт в мирните преговори и в международно посредничество.

„Мирът и неотложността на изграждането му, както и екологичната и хуманитарна криза, с хиляди бежанци, принудени да напуснат земите си, ще бъдат обсъжданите теми“ по време на 36-ото издание на тази среща, се казва в изявление на общността на Свети Егидий.

„Ние знаем от ежедневния опит на работата на нашата общност в много части на света, че желанието за мир съществува, то е силно е между народите, но често не се вслушват в него“, каза нейният президент Марко Импалиацо във вторник на пресконференция в Рим. / АФП, БГНЕС

Париж / Франция