Папа Франциск пристига в Лисабон за световния ден на католическата младеж

Папа Франциск пристига днес в Лисабон за световната среща на младите католици, която се провежда на фона на огромния скандал със сексуалните посегателства на духовници в Португалия и критиките за рязко нарасналите разходи за събитието.


Стотици хиляди млади хора от цял свят се стекоха в Лисабон, за да посрещнат Франциск, който трябва да кацне във военновъздушната база в Лисабон в 10 ч. сутринта (9 ч. по Гринуич).

Световният ден на католическата младеж е измислен от покойния папа Йоан Павел за среща на младите католици в тийнейджърска възраст или в началото на 20-те си години и се провежда на всеки две или три години в различен град. Този ще бъде първият от 2019 г. насам поради пандемията от COVID-19.

86-годишният Франциск предприема първото си пътуване след чревната операция през юни и използва инвалидна количка и бастун.

В Лисабон са изградени огромни сцени, монтирани са екрани и из целия град са разлепени плакати с лика на Франциск.

Събитието в Португалия, която е около 80% католическа страна, се провежда по-малко от шест месеца след доклад на португалска комисия, в който се казва, че най-малко 4815 непълнолетни са били сексуално малтретирани от духовници - предимно свещеници - в продължение на седем десетилетия.


"Ще има млади хора от цял свят, а злоупотребите са установени на всички континенти", каза Филипа Алмейда, 43 г., която е била насилвана от свещеник, когато е била на 17 години.

"Това е чудесна възможност за Църквата да направи нещо", каза Алмейда, съосновател на асоциацията Coracao Silenciado (Мълчаливо сърце), която помага на жертвите.

Очаква се Франциск да се срещне насаме с жертви на насилие.

Някои португалци разкритикуваха разходите за събитието в една от най-бедните страни в Западна Европа, където милиони хора се борят да свържат двата края заради ниските заплати, инфлацията и жилищната криза. Местните власти в Лисабон отхвърли обвиненията на политически партии и правозащитни групи, че извежда бездомните хора от улиците на града. Франциск ще посети и Фатима - градчето северно от Лисабон, където според църквата през 1917 г. Дева Мария се е явила на три бедни овчарчета./БГНЕС