Папа Франциск: Светът е на ръба на ядрена война като при кубинската криза от 1962 г.

Папа Франциск отправи предупреждение, че светът е на ръба на ядрена война, подобна на Кубинската ракетна криза от 1962 г.


Франциск отправи това послание на международна конференция в Осло, посветена на 60-годишнината от издаването на влиятелната енциклика (папско послание до всички католици – бел. ред.) на папа Йоан XXIII „Pacem in Terris“.

В посланието си, според „Ватикан нюз“, той казва, че конференцията се провежда, "докато нашият свят продължава да е в плен на трета световна война, в трагичния контекст на конфликта в Украйна - не без заплахата да се прибегне до ядрени оръжия".

Той направи сравнение между настоящия момент и времето, предшестващо публикуването на "Pacem in Terris", когато кубинската ракетна криза през октомври 1962 г. приближава света опасно близо до ядрено унищожение.

Призовавайки конференцията да се съсредоточи върху разделите от „Pacem in Terris“, които разглеждат разоръжаването и начините за постигане на дълготраен мир, понтифът заяви, че "свят, свободен от ядрени оръжия, е възможен и необходим".

Той припомни и изказването си от Мемориала на мира в Хирошима през 2019 г., когато каза, че "използването на атомна енергия за целите на война е неморално, както е неморално и притежаването на ядрени оръжия".

По отношение на конвенционалните оръжия той заяви, че те "трябва да се използват само за отбранителни цели и да не се насочват към цивилни цели". /БГНЕС