Папата актуализира каноничния кодекс за справяне с насилието от свещеници

Папа Франциск актуализира Наказателния кодекс на Католическата църква, добавяйки директиви за наказване на престъпления като сексуални злоупотреби с непълнолетни от свещеници, предаде АФП.

Това е ход, търсен отдавна от активистите срещу педофилията.

Преразглеждането на наказателните санкции в рамките на Кодекса на каноничното право следва дълъг процес, включващ принос от експерти по канонично и наказателно право и идва след многократни жалби от жертви на сексуално и друго насилие, че предишната формулировка на кодекса е остаряла и непрозрачна.

Целта на ревизията, пише Франциск при въвеждането на промените, е „възстановяване на справедливостта, реформа на частта с нарушенията и потушаване на скандалите“.

Откакто стана папа през 2013 г., аржентинският понтиф се стреми да се справи с продължаващите десетилетия скандали със сексуално насилие, включващи католически свещеници по целия свят, въпреки че много активисти срещу педофилията настояват, че трябва да се направи много повече. Той свика безпрецедентна среща на върха по отношение на сексуалните злоупотреби през 2019 г., като същевременно отмени правилата за конфиденциалност, които възпрепятстваха разследванията за насилие над свещеници, наред с други мерки.

Новият кодекс не съдържа изрично указване на сексуални престъпления срещу непълнолетни, но все пак се отнася до престъпления срещу шестата заповед, която забранява прелюбодейството. Свещеникът трябва да бъде лишен от сана си и наказан "с други справедливи наказания", ако извърши подобни престъпления с непълнолетно лице, се казва в новия кодекс. По същия начин свещеникът, който скланя или подтиква непълнолетно лице „да се снима в порнографски материали или да участва в порнографски прояви“, ще бъде наказан по подобен начин.

Други технически подобрения са свързани с „правото на защита, давността за наказателни действия, по-точното определяне на наказанията“, добави Франциск.

Промените ще влязат в сила през декември. /БГНЕС