Папата алармира за безразличието в Унгария на Орбан

Папа Франциск предупреди за "злото на безразличието", докато поздравяваше бежанците през втория ден от посещението си в Унгария, където министър-председателят Виктор Орбан зае твърда позиция срещу имиграцията.

папа Франциск

Около 600 бежанци - предимно от Украйна - и бедни хора се събраха в църквата "Света Елизабет" в Будапеща, за да изслушат папата. Още около хиляда души се събраха отвън.

След като изслуша разкази за живота им, включително на Олег Яковлев, баща на пет деца, избягал от Украйна, папата благодари на Унгария, че "е приела - не само с щедрост, но и с ентусиазъм - толкова много бежанци от Украйна".

Правителството на Орбан - в отклонение от обичайната си антибежанска позиция - прие бягащите от войната в съседна Украйна.

Активистите обаче твърдят, че почти не съществува система за подкрепа. Настояването на Орбан да поддържа връзки с Москва също отчуждава украинците.

Папата подчерта, че е необходимо да се прояви "състрадание към всички".

Той призова хората да "помогнат за изкореняването на злото на безразличието и егоизма от обществото, от нашите градове и местата, където живеем, и да възродят надеждата за един нов, по-справедлив и братски свят".

В петък 86-годишният аржентинец подчерта "необходимостта от откритост към другите", като предупреди да не се "затваряме в себе си" в реч пред Орбан и други правителствени служители.

Папа Франциск и Виктор Орбан

В събота украинка пред църквата, която посочи само името си Елена, заяви пред АФП, че се надява да види папата, "който е силен защитник на мира".

Откакто Русия нахлу в съседката си преди повече от година, повече от два милиона украинци са преминали в Унгария, но само 35 000 са подали молби за статут на временна закрила в страната, предоставян от ЕС.

Това е много по-малко, отколкото в други държави на запад от Украйна.

В рамките на ЕС Орбан е изключение, тъй като отказва да осъди поименно руския президент Владимир Путин заради нахлуването в Украйна.

Той също така отказва да изпрати военна помощ на Украйна и се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия.

Унгарският хелзинкски комитет (УХК) - група за защита на правата на човека, твърди, че украинците са изправени пред "разрушена" система за подпомагане на бежанците.

От 2020 г. насам, след като ЕС принуди Будапеща да закрие т.нар. гранични транзитни зони, които Брюксел нарича "лагери за задържане", Будапеща приема молби на търсещи убежище само в унгарските посолства в чужбина.

Това забави броя на търсещите убежище до нула.

В неделя папата ще оглави литургия на открито в 9:30 ч. (07:30 ч. по Гринуич) в Будапеща, на която се очаква да присъстват хиляди поклонници като кулминация на тридневното му посещение в Унгария.

Това е 41-вото международно пътуване на Франциск, откакто стана папа през 2013 г., и първото му в чужбина, след като миналия месец прекара три нощи в болница с бронхит, което подхрани опасенията за дългосрочното му здраве.

Въпреки постоянните болки в коляното, които го принуждават да се придвижва с инвалидна количка, папата изглеждаше във форма.

В събота около 11 000 младежи го посрещнаха като рокзвезда на концерт на стадиона, където той получи кубчето на Рубик, унгарско изобретение, като един от многото подаръци.

22-годишната студентка Мария Варга заяви, че се надява повече унгарци да последват учението на папата.

"Твърде сме готови да се затворим в себе си и да не помагаме на хората, които бягат от войната и проблемите", каза тя

Но 18-годишният гимназист Тамаш Банхиди предупреди, че не всички възгледи на папата са популярни, включително по отношение на миграцията.

"Искаме да запазим Унгария като християнска и консервативна страна", каза той.

По-рано в събота Франциск разговаря в продължение на около 20 минути с Иларион, епископ и бивш ръководител на отдела за външни отношения на Руската църква.

Лидерът на руската православна църква патриарх Кирил отстрани Иларион, а отношенията между папата и Кирил се влошиха заради силната подкрепа на последния за Москва.

Франциск за последен път посети Унгария - където 39% от 9,7-милионното население са католици - за кратко през 2021 г.

Йоан Павел II беше първият папа, посетил Унгария, като направи пътувания през 1991 и 1996 г. /БГНЕС