Папата: Човек не се храни само с хляб, но и с гордостта на собствените си корени

Политиката трябва да даде "приоритет на основните нужди" на гражданите, "твърде често пренебрегвани" и „да бъде в тяхна служба, да се вслушва в нуждите им“, далеч от идеологиите и от медийния натиск, който подправя действителността. Това заяви папа Франциск, приемайки на аудиенция френските публични администратори от Северна Франция, дошли в Рим, водени от от архиепископа на Камбре монсеньор Венсан Долман.

На границата между Франция и Белгия, регионът Камбре, някога е бил богат на въглищни мини, силна металургична промишленост и известни текстилни фабрики, но от седемдесетте години на двадесети век, „претърпява ужасна криза поради закриване на мините и фабриките, разработени по време на индустриалната революция от деветнадесети век”, припомни папата в словото си. Икономическа криза, което означава и обедняване на населението: Знам, че това е предизвикателството, пред което сте изправени през последното десетилетия. Освен приоритетната загриженост за социалните въпроси, знам, че имате присърце и културното измерение на вашия регион, осъзнавайки факта, че човек не се храни само с хляб, но и с гордостта на собствените си корени, които културата подчертава, като по този начин помага да се напомни за достойнството на всеки отделен човек.

Що се отнася до социалния въпрос, папата подчерта важността на приема на хората в най-неравностойно положение. Не само към мигрантите, които са особено скъпи на папата, но и към хората с увреждания. „Те се нуждаят от повече структури, за да облекчат живота си и този на близките си и най-вече да покажат уважението, което им се дължи“, каза папата, подчертавайки необходимостта те да имат достъп до света на труда. Друг съществен аспект е грижата за възрастните хора и за хората в края на живота им, "които трябва да бъдат придружени чрез развитието на палиативни грижи". „По своята същност, здравните работници имат призванието да предоставят грижи и облекчение, дори когато не винаги могат да лекуват, но не можем да искаме от тях да убиват своите пациенти!“, отбеляза папа Бергольо.

Ако убиваме с оправдания, в крайна сметка ще убиваме все повече и повече. Смея да се надявам, че по такива съществени въпроси дебатът може да бъде насочен към придружаването на пациента до неговия естествен край, а не да се намесва в тази „култура на изхвърляне“, която е почти навсякъде.

Културната сфера е важен фактор за единството, продължи папата, защото е „плод на общо минало, на история, живяна във вашите земи, които обичате и където Църквата никога не е отсъствала. „Вашият регион е бил сцена на събития, които са оставили дълбок знак – след икономическата криза Камбре е бил разрушен по време на Първата световна война – припомни папата - и затова „от вас зависи да го подобрите, за да предадете наследството му на бъдещето поколения“.

Събитията от миналото всъщност са допринесли за историята и литературата, както и за политическите и икономическите перспективи на цялата страна. Ние експлоатираме наследството от миналото и много пъти забравяме, че трябва да дадем друго наследство на тези, които идват след нас, двойно наследство: това което сме получили и това, което трябва да дадем. И това културно, социално, и интелектуално наследство трябва да се предава - това което си получил да бъде обогатено.

Накрая, папата изрази радостната надежда да види как присъстващите, които имат икономически и социални отговорности, се интересуват от посланието на Църквата, на която винаги могат да разчитат.

„Заедно с вас, тя се стреми да достигне до мигрантите, които трябва да бъдат посрещнати, придружени и интегрирани, до възрастните и болните. С други думи, всички онези, които са „изоставени“, чиято най-голяма бедност, без съмнение, е социалното изключване и произтичащата от това самота“. /БГНЕС, Ватикан нюз