Папата издаде нов закон срещу сексуалното насилие

Папа Франциск въвежда ново законодателство срещу сексуалното насилие във Ватикана.

Папа Франциск издаде строг закон за борба със сексуалното насилие за служителите на Ватикана. То е част от усилията на римокатолическата църква за справяне с вълната от обвинения в сексуално насилие, отправени срещу свещеници.

Законодателството изисква длъжностните лица и служителите в град Ватикана, както и тези в централната администрация /Римската Курия/, незабавно да докладват за всякакви злоупотреби срещу непълнолетни и уязвими хора. Законът предвижда за провинилите се глоби и лишаване от свобода.

Съгласно новите правила всеки, който е осъден за злоупотреба, трябва да бъде "отстранен от длъжност". Регламентиран е и срок на давност за такива престъпления, който е 20 години след като жертвата е навършила пълнолетие.

В специален декрет папа Франциск заявява, че е задължение на всеки "да посрещне децата и уязвимите лица с грижа и да създаде безопасна среда за тях", съобщи АФП.

Старите църковни правила за справяне със случаи на сексуално насилие не обхващаха длъжностни лица и служители във Ватикана или Курията.

Новото законодателство също така изисква засилено обучение на персонала за това как да се предотвратяват злоупотреби.

Законът предвижда на жертвите и техните семейства да се предоставя медицинска, психологическа и социална подкрепа./БГНЕС