Папата с апел за борба срещу „диктатурата на егото“ в семейството

Папа Франциск отправи апел към родители, деца, Църква и гражданско общество, преди да произнесе неделната молитва пред събралите се вярващи на площад „Свети Петър“:

„Нека всички да полагаме усилия, за да „подкрепяме, защитаваме и се грижим за семейството“. „Днес празнуваме Светото семейство от Назарет“, посочи папа Бергольо като добави, че „Бог избра смирено и обикновено семейство, за да дойде сред нас. Нека се спрем, за да съзерцаваме с удивление красотата на тази мистерия, подчертавайки два конкретни аспекта за нашите семейства“.

Единият е, че семейството е историята, от която произлизаме. Евангелието на днешната литургия (Лука 2,41-52) ни напомня, че Исус също е син на семейна история, напомни Франциск. „Като се обръща към Него, измъчена от това, че го е загубила по време на пътуването до Йерусалим, когато Той е бил на дванадесет години, Мария казва: „Баща Ти и аз твърде много се измъчихме да Те търсим“ (ст.48)

Не казва „аз и баща ти“. Преди „аз“ поставя „ти“. „Хармонията в семейството трябва да се запази, като се борим с диктатурата на егото“:

Опасно е, когато, вместо да се вслушваме едни в други, ние се упрекваме за грешките; когато вместо да се грижим за другите, ние се съсредоточаваме върху нашите нужди; когато вместо да разговаряме, се изолираме с мобилния телефон; когато се обвиняваме взаимно, като повтаряме винаги едни и същи думи, инсценирайки вече видяна комедия, където всеки иска да има право и накрая настъпва студено мълчание.

Да преминем от „аз“ към „ти“

Затова папата апелира: Вечерта, след всичко, се помирете. Никога не си лягайте, без да сте се помирили, иначе на следващия ден ще има „студена война"! Колко пъти, за съжаление, сред домашните стени, от твърде дълги мълчания и от нелекувани егоизми, възникват конфликти! Понякога дори се стига до физическо и морално насилие. Това разрушава хармонията и убива семейството. Нека преминем от „аз“ към „ти“.

Да пазим корените

Светото семейство, напомни Франциск, ни учи, че семейството е историята, от която произлизаме. Исус „расте в прегръдката и загрижеността на своите родители. Нашата личност не се създава толкова от материалните блага, които сме ползвали, а от любовта, която сме получили. Семейството ни напомня, че Бог желае да сме заедно, благодарни, сплотени, способни да пазим нашите корени:

Може би не сме родени в изключително и безпроблемно семейство, но това е нашата история, това са нашите корени: ако ги отрежем, животът пресъхва! Бог не ни е създал, за да бъдем самотни водачи, а за да вървим заедно.

Да се учим всеки ден

Учим се да бъдем семейство всеки ден: с вслушване, като вървим заедно, като се справяме с конфликти и трудности винаги по примера на Светото семейство. Дори и в Светото семейство не всичко е наред: има неочаквани проблеми, тревоги, страдания. Няма Свето семейство от представи. След молитвата Ангел Господен, папата изрази загриженост за демографската зима, която нарече „трагедия“. След това припомни писмото, написано от него до съпрузите, публикувано днес по повод Годината на семейството Amoris Laetitia:

Днес, на празника на Светото семейство, се публикува писмо, което написах, мислейки за вас. То ще бъде моя рождественски подарък за вас, съпрузи: насърчение, знак на близост, а също и повод за размишление. Важно е да разсъждаваме и да изпитваме добротата и нежността на Бог, който с бащинска ръка ръководи стъпките на съпрузите по пътя на доброто. Нека Господ даде на всички съпрузи силата и радостта да продължават по поетия път. Искам също така да ви напомня, че наближава Световната среща на семействата: насърчавам ви да се подготвите за тази проява, предимно с молитва и да я изживявате във вашите епархии, заедно с други семейства. /БГНЕС и Ватиканнюз