Папата обвини португалската католическа църква в игнорирането на сексуално насилие

Папа Франциск разкритикува католическата йерархия в Португалия за пренебрегването на сексуалното насилие от нейните духовници, което според него отблъсква хората от Католическата църква и опорочава репутацията ѝ, предаде Евронюз.


Папата говори на родния си испански и призна, че много духовници и монахини се чувстват уморени, защото хората губят вяра.

„Често се подчертава разочарованието и гнева, с които някои хора гледат на църквата, понякога поради лошото ни свидетелство и скандалите, които помрачиха лицето ѝ и ни призоваха към смирено и продължаващо пречистване, започвайки с мъчителния вик на жертвите, които винаги трябва да бъдат приемани и изслушвани“, каза той, имайки предвид скандала със сексуално насилие в Португалия.

Франциск се срещна също с 13 оцелели от сексуално насилие по време на първия си ден на петдневния Световен ден на младежта в Лисабон, с които разговаря повече от час.

Целта на срещата беше да се помогне на членовете на църквата в Португалия да преодолеят трудния момент, пред който са изправени сега, когато страната се примирява със същото наследство от злоупотреба и прикриване, което наскоро беше разкрито в други европейски страни.

Португалските епископи наеха група от експерти, за да разследват сексуалното насилие в църквата и през февруари съобщиха, че свещеници и друг църковен персонал може да са малтретирали най-малко 4815 момчета и момичета от 1950 г. насам.


Този доклад, заедно с други, подчерта колко широко разпространен е проблемът със сексуалното малтретиране на деца в Църквата.

Първоначално епископите на Португалия отказаха да отстранят насилниците от служение и казаха, че ще компенсират жертвите само ако съдът им нареди след доклада.

Църквата в страната ще отдели „специално внимание на защитата на благосъстоянието на децата и ангажимента да ги защити от всякакъв вид злоупотреба“, каза епископ Хосе Орнелас, ръководител на Конференцията на епископите на Португалия, след диатрибата на папата.

Португалските епископи се ангажират да „поставят жертвите на първо място“ и да „работят заедно“ с жертвите за репарации и тяхното възстановяване, се казва в изявление след конференцията.

Антонио Гросо от „Coração Silenciado“ (Заглушено сърце на португалски), единствената асоциация за жертви на църковно насилие в Португалия, каза пред испанската информационна агенция EFE, че папата „имал задължението“ да говори за скандала, за да „предупреди младежите по света, които присъстват в Лисабон, да не се оставят да бъдат манипулирани от насилници в Църквата, а да ги изобличават“. /БГНЕС