Папата пристигна в базиликата "Свети Петър" за Великденското бдение

Папа Франциск участва в службата на Великденското бдение във Ватикана. Това се случи ден след като отмяната в последния момент на присъствието му на голямото шествие на Разпети петък събуди въпроси за здравословното му състояние.


87-годишният понтифик пристигна, за да оглави Великденското бдение в базиликата "Свети Петър" пред очите на хиляди поклонници от цял свят.

Ден, след като отмени участието си в церемонията на Кръстния път, папа Франциск, облечен в бяло, пристигна в инвалидна количка малко преди двучасовата служба.

По-рано през деня Ватиканът беше потвърдил, че той ще присъства.

След светлия ритуал в потъналата в мрак базилика, символизиращ преминаването на Христос от смъртта към живота, Франциск трябваше да произнесе проповед, а след това да кръсти осем възрастни.

В неделята на Великден понтификът ще отслужи литургия и своята благословия "Urbi et Orbi", която се предава по цялото земно кълбо.

В кратко изявление на 29 март Ватикана беше съобщила, че "за да запази здравето си преди утрешното бдение и месата за Великденската неделя, папа Франциск тази вечер ще измине Кръстния път в Колизеума от резиденция "Санта Марта", където живее".

Внезапното решение, инвалидната количка на папата вече беше на мястото на процесията, и липсата на подробности в изявлението засилиха съмненията за здравословното му състояние и за това докога ще може да ръководи Църквата и нейните 1,3 милиарда последователи. /БГНЕС