Папата призова хората да не се поддават на страха

Папа Франциск призова хората да не се „поддават на страха“ от коронавируса, като каза, че трябва да бъдат „пратеници на живота във време на смърт“.

Водачът на Римокатолическата църква говори по време на великденската служба в събота вечер в почти празната базилика „Свети Петър“.

Членовете на 1,3 милиардната католическа общност в света можеха да следят на живо предаването на службата в интернет.

Премиерът на Италия Джузепе Конте похвали папата за неговия "жест на отговорност" при отбелязването на Великден без вярващи.

Християните по целия свят празнуват Великден, най-важният ден в християнския календар, въпреки ограниченията, блокирали стотици милиони в домовете им. Много свещеници извършват служби в църквите без струпване на хора.

Папа Франциск сравни пандемията от коронавирус с библейския разказ за жената, която открива гробницата на Иисус в деня, в който християните вярват, че е възкръснал от мъртвите.

"Тогава също имаше страх за бъдещето и всичко, което ще трябва да бъде възстановено. Болезнен спомен, надеждата беше отнета. За тях, както и за нас, беше най-мрачният час", каза той.

"Не се страхувайте, не се поддавайте на страха: това е посланието на надеждата. То е адресирано до нас днес", добави той.

На службата му, която обикновено се провежда пред хиляди богомолци, присъстваха само около няколко десетки души.

В неделя папата ще направи своето великденско обръщение на церемония при закрити врата. Досега то винаги е било пред огромно множество на площад Свети Петър. /БГНЕС

Ватикана / Ватикана