Папата призова за световно единство преди голямата среща на имамите в Бахрейн

Светът се намира на ръба на "деликатна пропаст", брулена от "вятъра на войната", предупреди днес папа Франциск по време на пътуване, насочено към изграждане на диалог между религиите.

85-годишният аржентинец разкритикува "противопоставящите се блокове" на Изтока и Запада, което е прикрита препратка към противопоставянето във връзка с руската инвазия в Украйна. Коментарите му прозвучаха по време на реч пред религиозни лидери в Бахрейнския форум за диалог в малката държава от Персийския залив.

"Продължаваме да се намираме на ръба на деликатна пропаст и не искаме да паднем", каза той пред аудитория, включваща краля на Бахрейн и шейх Ахмед ал-Тайеб, велик имам на престижната джамия Ал-Азхар в Кайро, център на сунитското учение.

В речта си папата заяви, че "няколко могъщи държави са въвлечени в решителна борба за партийни интереси, съживяват остаряла реторика, прекрояват сфери на влияние и противопоставят блокове".

"Изглежда, че сме свидетели на драматичен и детински сценарий: в градината на човечеството, вместо да култивираме заобикалящата ни среда, си играем с огън, ракети и бомби".

Посещението на папата идва в момент, когато войната в Украйна продължава вече девети месец и когато напрежението на Корейския полуостров и в Тайванския проток нараства.

Преди речта държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, който се срещна с руския външен министър Сергей Лавров през септември, заяви пред журналисти, че има "няколко малки признака" за напредък в преговорите с Москва.

"Всички мирни инициативи са добри. Важното е да ги осъществяваме заедно и да не се използват за други цели", каза той.

Предполагаеми злоупотреби

Папата трябваше да се срещне по-късно с членове на Мюсюлманския съвет на старейшините.

Втората му визита в Персийския залив - родното място на исляма, идва три години след като той и Ал-Тайеб подписаха мюсюлманско-християнски манифест за мир в Обединените арабски емирства.

Лидерът на 1,3 млрд. католици в света Франциск постави междурелигиозния диалог в центъра на своето папство като посети и други страни с мюсюлманско мнозинство, включително Египет, Турция и Ирак.

Ал-Тайеб, който се е срещал с папата при предишни посещения в Близкия изток, също призова днес за диалог между двата основни клона на исляма за разрешаване на сектантските различия.

Основното разделение в исляма е между сунити и шиити, а призивът на Тайеб бе отправен в момент, когато сектантските разделения в Близкия изток изостриха регионалните конфликти, включително в Йемен и Сирия.

"Аз... призовавам моите братя, мюсюлманските учени, по целия свят от всички учения, секти и школи на мисълта да проведат ислямски диалог", каза той.

"Нека заедно прогоним всички приказки за омраза, провокации и отлъчване и да оставим настрана древните и съвременните конфликти във всичките им форми."

Защита на човешките права

Папата започна първото си посещение в Бахрейн в четвъртък, като се обяви против смъртното наказание и призова за спазване на правата на човека и по-добри условия за работниците.

Групи за защита на правата на човека вече бяха призовали понтифа да говори за предполагаемите злоупотреби и да се намеси в помощ на осъдените на смърт затворници в ръководената от сунити монархия, в която живее значителна част от шиитското население.

В речта при откриването на посещението си в кралския дворец в Сахир той заяви, че е жизненоважно "основните права на човека да не се нарушават, а да се насърчават".

"Мисля на първо място за правото на живот, за необходимостта това право да се гарантира винаги, включително за наказаните, чийто живот не трябва да бъде отнеман", каза той.

Бахрейн е екзекутирал шестима души от 2017 г. насам, когато извърши първата си за седем години екзекуция. Някои от осъдените са били осъдени след въстанието от 2011 г., потушено с военната подкрепа на съседна Саудитска Арабия.

Правителствен говорител отхвърли твърденията за нарушаване на правата, като заяви, че Бахрейн "не толерира дискриминацията" и не преследва никого заради религиозните или политическите му убеждения.

Папата също така поиска "безопасни и достойни" условия на труд за всички.

"Голяма част от труда е всъщност нечовешки", каза той. "Това не само крие сериозен риск от социална нестабилност, но и представлява заплаха за човешкото достойнство". /БГНЕС, АФП

Манама / Бахрейн