Папата с обръщение към враждуващите в Судан

Папа Франциск призова враждуващите фракции в Судан да сложат оръжията си. Въоръжената конфронтация между редовната армия и Силите за бърза намеса (СБН) в страната продължава вече повече от месец. На 20 май страните в конфликта се споразумяха за ново примирие, като СБН потвърди ангажимента си да го изпълнява.

"Като насърчавам постигнатите досега частични споразумения, отново отправям искрената си молба да оставим оръжията настрана", заяви понтификът по време на обръщение към вярващите на площад "Свети Петър". "Призовавам международната общност да не пести усилия, за да може да надделее диалогът и да се облекчи човешкото страдание", добави папата.

Междувременно СБН заяви, че е готова да приложи изцяло наскоро договореното краткосрочно примирие. "Потвърждаваме пълния си ангажимент към примирието ... да улесним доставката на хуманитарна помощ, да отворим проходи за цивилни и да осигурим всичко, което би облекчило страданията на нашия народ", заявиха от СБН.

Поводът за въоръжения конфликт беше разногласие между началника на армията и ръководител на Суверенния съвет Абдел Фатах ал-Бурхан и неговия заместник Мохамед Хамдан Даклу (Хамидти), който оглавява СБН.

Седемдневно хуманитарно примирие ще влезе в сила на 22 май./БГНЕС