Папата се помоли за жертвите на наводненията в Германия

Папа Франциск е дълбоко трогнат от тъжната новина за опустошителното наводнение в Западна Германия и се помоли за убитите и ранените в резултат на бедствието. Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиеро Паролини написа това в телеграма до президента на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер от името на папата.

„Папа Франциск беше дълбоко шокиран да чуе новините за обилни валежи и наводнения в Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц“ гласи текстът, публикуван от пресслужбата на Светия престол. В същото време се посочва, че Папа Франциск „непрекъснато споменава в молитвите си хората, загубили живота си и особено се моли за ранените и тези, които все още се считат за изчезнали и лицата, чието имущество е било повредено или унищожено от силата на природата“.

В телеграмата се подчертава, че папата изразява „своето съпричастие“ за семейства, загубили своите роднини и приятели. В заключение понтификът изрази духовната си близост с всички жертви на наводнението, както и с аварийните служби, участващи в елиминирането на последствията от необузданите стихии. „Папа Франциск се моли на Бог за помощта и защитата на всички“, се казва в текста на телеграмата.

Най-засегнати от бедствието са немските провинции Северен Рейн-Весвалия и Рейнланд-Пфалц, които първи попаднаха под удара на стихията. По последни данни 59 души са загинали от последиците от бедствието, а няколко десетки се считат за изчезнали.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изказа съболезнования на семействата на жертвите. Германският канцлер Ангела Меркел обеща финансова помощ за засегнатите райони./БГНЕС, ТАСС