Папата в Urbi et Orbi: Нека преодолеем конфликтите и разделенията

След днешната Великденска литургия на площад „Свети Петър” папа Франциск отправи своето традиционно послание и благословия "Към града и света" („Urbi et Orbi“), като подчерта радостната надежда, която носи Христовото възкресение, и насърчи християните да преоткрият радостта от служенето на Бога, да работят за мира и да помагат совите братя и сестри в един свят, белязан от толкова много страдания.

Преди това, папата ръководи сутрешната Великденска литургия, в съслужение с 32-ма кардинали, 15 епископи и над 300 свещеници, съобщи „Ватикан нюз”.

На площада присъстваха около 45 хиляди души, а след литургията папата премина през площада с папомобила, за да поздрави присъстващите. Както обикновено, площадът пред базиликата бе изпъстрен от тридесет хиляди цветя, дарени от цветари от Нидерландия, напомняйки темата за новия живот, надеждата и радостта от Възкресението.

В своето послание към Рим и към целия свят папа Франциск подчерта, че „надеждата не е илюзия, тя е истина“, тя е пътят на човечеството след Възкресението. В обръщението си папата отправи горещ призив: „Нека побързаме да преодолеем конфликтите и разделенията и да отворим сърцата си за онези, които имат най-голяма нужда от това. Нека бързаме да вървим по пътя на мира и братството”. Но пътят на доверието и мира е изпълнен с препятствия и клопки, затова папата отправи молитви за народите, засегнати от страдания и войни.

Папата се помоли за мир за "любимия украински народ" и за това светлината на Великден да озари народа на Русия.

Нека Господ "да утеши ранените и всички, които са загубили близки заради войната", продължи той, и нека затворниците се завърнат у дома, а цялата международна общност да се стреми да сложи край на войната в световен мащаб.

Папата говори за Сирия, която все още очаква мир, и за жертвите на земетресенията там и в съседна Турция, където е необходима нашата постоянна солидарност.

Говорейки за свещения град Йерусалим, папата се помоли за възобновяване на диалога между израелци и палестинци, за да възтържествува мирът. Той се помоли и за помощ за Ливан, който се бори да възстанови стабилността и единството си.

Спомена и Тунис, молейки се младите хора и тези, които страдат от социални и икономически трудности, да не губят надежда и да намерят начини да изградят бъдеще на мир и братство.

Папата се помоли и за помощ за Хаити, където социалните и икономическите трудности все още тежат на хората, борещи се за изход от многобройните предизвикателства.

В словото си той подкрепи усилията за мир и помирение в Етиопия, в Южен Судан и в Демократична република Конго и се помоли за утеха за жертвите на международния тероризъм, особено в Буркина Фасо, Мали, Мозамбик и Нигерия.

Папата призова „всички ние да помогнем на жертвите на глада, злоупотребата с наркотици, трафика на хора и всички други форми на робство, като помолим Господ да вдъхнови лидерите на държавите да осигурят зачитане на човешкото достойнство, за да бъдат излекувани тези социални рани”. /БГНЕС