Папата: Войната в Украйна е плод на старата логика на властта

Логиката на господството, която регулира международните отношения и нейния изход: войната. Този бе основният акцент в словото на папа Франциск към група от 200 жени, принадлежащи към Италианския женски център (ИЖЦ), които прие на аудиенция в Климентинската зала в Апостолическия дворец. Това е логика, която трябва да бъде преобразувана, каза той, заменяйки я с логиката на служението и грижата. И жените могат да станат главни действащи лица на тази промяна.

„Творческа идентичност на мъжа и женат в една споделена мисия“ е темата на избирателния конгрес на ИЖЦ, който се провежда в Рим. Въпросът за идентичността на мъжа и жената е много актуален, каза Франциск, и оказва влияние върху живота, особено на най-младите, които „се нуждаят от опорни точки, възрастни фигури, с които да се съпоставят. Мъже и жени“:

„Преди всичко обаче искам да ви благодаря, че ви има, защото в Италия съществува и продължава напред тази ваша асоциация от жени, която е вдъхновена от Евангелието и иска да води диалог с всички за общото благо на обществото. И това не трябва да се приема за даденост: благодаря ви. Италианският женски център е роден в контекста на защитата на достойнството и правата на жените, в онзи толкова богат, толкова плодотворен за Италия период, след Втората световна война. В този силно поляризиран контекст в идеологически смисъл, ИЖЦ се роди като избор на отговорност, на ангажимент за „защитата на човека“.Това е, което днес наричаме култура на грижата - отбеляза папата - за разлика от тази на експлоатацията и господството.

Добрата политика не идва от културата на властта

Франциск припомни приноса, предложен от ИЖЦ за изготвянето на някои членове от италианската конституция по темите „солидарност, субсидиарност, светска държава“. Той подчерта, че участието в политическия живот на сдружението е имало за цел да засили идеята за политиката като „форма на милосърдие, най-висшата форма, може би, на милосърдие“. И в тази връзка той заяви: „Вече е очевидно, че добрата политика не може да произтича от културата на властта, разбирана като господство и потисничество, а само от култура на грижата, грижа за личността и нейното достойнство и грижа за нашия общ дом. Доказва го, за съжаление негативно, срамната война, на която сме свидетели“.

Трета световна война на части

Папата се спря отново на войната в Украйна, като сподели колко непоносимо е за тези от неговото поколение да видят какво се случва, пример за „старата логика на властта, която все още доминира в така наречената геополитика“. „Историята на последните седемдесет години го доказва: регионални войни никога не са липсвали, затова казах, че бяхме в третата световна война на части. По малко навсякъде, до тази, която има по-голямо измерение и заплашва целият свят. Но основният проблем е същият: ние продължаваме да управляваме света като „шахматна дъска“, където силните изучават ходовете, за да разширят господството в ущърб на другите“.

Необходим е друг подход за международните отношения

„Не само други оръжия, други санкции“, е отговорът на това желание за господство, каза папата и импровизирайки добави: „Срам ме беше, когато прочетох, че група държави са се ангажирали да изразходват два процента, вярвам, или два на хиляда от БВП за закупуването на оръжие, като отговор на това, което се случва сега. .. това е лудост! Истинският отговор, както казах, не е други оръжия, други санкции, други военно-политически съюзи, а друг подход, различен начин на управление на света: един глобализиран свят, един друг начин и за установяване на международни отношения“.

Войната, резултат от логиката на властта, която трябва да бъде променена

Войната в Украйна е резултат от „старата логика на властта, която все още доминира в така наречената геополитика - подчерта папата- логика, която трябва да бъде заменена с грижата“. Папата поясни, че именно поради тази причина говори за това с членовете на Италианския женски център, защото е „сдружение на жените и жените са главните действащи лица на тази промяна, разбира се, на това преобразуване. При условие – уточни – да не бъдат хомологирани от системата на преобладаващата власт“.

Папа Франциск цитира пасаж от Свети Павел VI в края на Втория ватикански събор, в който папа Монтини, отбелязвайки промяната на обществото, вижда възможността жените „пропити с духа на Евангелието“ да „помагат на човечеството да не се разпадне“ . Франциск потвърди това, като повтори убеждението, че жените „могат да променят системата, ако успеят, така да се каже, да превърнат властта от логика на господство в логика на служене, на грижа“.

Силата на жените е голяма

Тази промяна на манталитета, подчерта Франциск, засяга всички. На това ни научи Исус, но също и човек като Ганди и безбройните светци и светици, които накараха „човечеството да расте със свидетелството на живота, прекаран в служба на Бог и ближния“. Но това е също – бих казал преди всичко – школата на безброй жени, които са култивирали и пазили живота; на жени, които са излекували слабости, които са излекували рани, които са излекували човешки и социални рани; на жени, посветили умовете и сърцата си на образованието на новите поколения. Силата на жените е огромна! Има една поговорка – повече от поговорка е размисъл: ако един по-скоро млад мъж остане вдовец, трудно ще се справи сам. Мъжът не може да търпи такава голяма самота. Ако една жена остане вдовица, тя се справя с това: тя носи семейството, тя носи всичко. Ще ми обясните ли къде е разликата? Женският гений: това е женският гений. Това е, което и вие искате да живеете - заключи папа Франциск – „и за всичко това ви благодаря и ви насърчавам да продължите напред“. /Ватикан нюз