Папазов: Везенков ще се адаптира бързо в НБА, той е непримирим

"България, българският баскетбол, българският спорт трябва да сме изключително горди и в същото време много благодарни на Везенков. Защото заради него и неговите качества и успехи, които той постигна с къртовска работа, присъстваме на най-атрактивното световно състезание. Няма нещо по-мащабно в световния спорт от НБА". Това заяви Тити Папазов пред БГНЕС относно трансфера на Александър Везенков в Сакраменто Кингс.

Константин Папазов.

Папазов вярва, че българският баскетболист ще се адаптира бързо, въпреки че в началото няма да получава толкова възможности за изява. "Аз съм убеден в едно, тъй като познавам много добре Сашко, той е непримирим, може би ще му тежи в началото, в НБА има една специфична йерархичност и много рядко на новобранеца се дава адекватно на неговата класа време. Но това още повече ще го мотивира и знам, че въпреки че треньорът му е един от най-големите авторитети, който най-много ще следва тази йерархичност, аз съм убеден, че с неговото отношение в тренировъчния процес и неговите качества, той ще го спечели, и този период на адаптация, при който повечето европейски играчи търпят една година, при него ще стане много по-бързо", каза Папазов.

Бившият член на Надзорния съвет на Левски говори и за финансовото състояние на футболния клуб. "При всички случаи много по-добре от 2020 година, когато започна спасението след принуденото заминаване на г-н Божков. Всички в клуба полагат огромни усилия. Безспорно това би било невъзможно без голямата помощ, която 2021 година подписахме сериозен договор с Палмс Бет, но добрата изява на отбора това лято даде възможност да се изчисти определена част и първо да се покаже коректно отношение към държавата, защото и тя показва търпеливост към Левски. Надявам се, че във времето, едва ли могат да се гарантират винаги тези успехи, които да доведат до финансови резултати и с тях да се погасява максимално бързо задължението".

"Най-точният отговор е, че към днешна дата, 18 октомври, ситуацията е много по-добре от преди три години. Истината е, че голямото бъдеще пред Левски и истинските хоризонти е през появата на нов, много сериозен собственик, както е във всички развити европейски страни. Знаете, че огромни корпорации и фондове изкупиха големите отбори, атрактивните, но Левски е най-атрактивният в България, така че когато дойде време за отборите от Източна Европа, смятам ние ще бъдем едни от първите. Това се случва с огромното съдействие на феновете, реално това е най-голямата сила на Левски. Феновете, които от първия ден на заминаването на Божков до днес правят всичко възможно Левски да съществува. Естествено, те са по-щастливи когато има резултати, имаше върхове в тези три години, като спечелване на Купата, европейското представяне от тази есен. На този етап Левски успява да се задържи на повърхността, да оцелее, да преодолее хипотетичен фалит, който съществуваше като вариант", допълни Папазов.

Той коментира и ситуацията в баскетболния Левски, на който е президент. "Баскетболният клуб е в подобно състояние като футболния, след като през 2021 Лукойл изненадващо напусна Левски. Въпрос на оцеляване. Баскетболът съществува най-вече благодарение на Палмс Бет. Ние и в двата клуба печелим време, докато дойдат по-добрите времена. Приятна изненада, и в баскетбола успяхме да спечелим Купата и Суперкупата на България".

"По принцип всеки отбор на Левски трябва да има тази цел (титлата), друг въпрос е реалността. В Купата на България и Суперкупата, където са директни елиминации, ние имаме много по-голям шанс. Когато дойдат поредицата от мачовете в първенството, логиката взима връх. Ние няма как да имаме друга амбиция, освен да се борим за титлата, та дори и да не успеем да сме някъде в подножието", сподели Папазов. /БГНЕС