ПАРА: Интересът към роботиката става все по-голям, децата определено се „палят“

Интересът към роботиката става все по-голям, децата определено се „палят“. Това смятат от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA). Разговаряме с трима техни представители по повод предстоящото след броени дни трето издание на Robotics Strategy Forum 2021, предаде репортер на БГНЕС.

Кристиян Михайлов е категоричен, че децата определено се „палят“ от роботика. Той посочи, че направили инициатива, която се казва „Иновациите срещат училището“. От началото на годината досега над 400 деца са успели да се срещнат с редица български компании, в които да им покажат различни видове роботи и дронове, например. „Направи ни впечатление, че те слушат с интерес и определено им е интересно да разберат повече за сферата и един ден да влязат в нея малко по-надълбоко“, каза той. Отделно той посочи, че се занимавали с подобен тип курсове, които били тридневни, в Добрич, където деца до 12 – годишна възраст успели да им покажат различни примери от роботиката. „Така, че интересът към роботиката става все по-голям и прави впечатление, че в следващите 5 до 7 години ще виждаме хардуерни стартъп-и, свързани с роботиката буквално заради подобен тип инициативи“, каза Кристиян Михайлов.

Георги Грозданов също смята, че децата все повече се интересуват от тази тема. „В последните години има страшно много роботи клубове, които са в България. Дори в асоциацията по роботика и автоматизация направихме една карта, която показва къде се намират клубовете в България и едновременно с това да направим връзката между тях“, посочи той. Грозданов обясни, че има различни нива. Според него децата искат да се занимават с това, виждат и тази перспектива, но тя е и занимателна едновременно с това. „Мисля, че това дава една добра стъпка, в която децата да започнат в следващо ниво и да отидат нагоре към инженерната работа“, каза Георги Грозданов. Той посочи, че се опитват и да мотивират все повече училища и едновременно с това и МОН да може да се инвестира все повече в тази сфера. „Това е бъдещето и наистина едно от нещата, с които просто трябва да запалим искрата“, каза той.

Robotics Strategy Forum 2021 ще се проведе на 29 септември, в хибриден формат – онлайн лекции във Facebook и YouTube страниците на ПАРА и изложение на място в сграда “Инкубатор”, в “София Тех Парк”. Организаторите казват, че сред щандовете посетителите могат на място да разгледат летящите роботи на Festo, индустриалните решения на Schneider Electric и умната им фабрика в Пловдив, колаборативните роботи на Giga Automata, обучителните клетки на FANUC, решенията на SPESIMA, роботите на „Милара“ и решенията за CAD/CAM на „Рапид Прогрес“, както и много други.

„За трета поредна година правим най-голямото изложение с фокус върху роботиката”, каза Йонко Чуклев. Той посочи, че целта им е да съберат всички заинтересовани от развитието на роботиката в България, включително ученици, индустриалци, инженери, включително и хора заети в обществения сектор. „Това, което могат да очакват посетителите от нас е лектори, включително международни с перспективи върху едно широко ветрило от теми, които са важни за индустрията ни – роботи, чипове, батерии, индустриална автоматизация. Над 20 изложителя – български производители на роботи и международни“, посочи Чуклев.

Кристиян Михайлов уточни, че те са една от малкото асоциации, които повдигат темата за чиповете и батериите, които са изключително важни в индустрията. /БГНЕС