Парадът на армията тази година в старата столица Велико Търново

Тази година център на тържествата по повод Деня на храбростта и Българската армия е Националният военен университет във Велико Търново. Празникът започна от рано сутринта с освещаване на бойните знамена, предаде кореспондентът на БГНЕС.

По-късно за първи път там се състоя и традиционният тържествен парад, в който беше включена и бойна техника. Честванията по повод Деня на храбростта и Българската армия в Националния военен университет във Велико Търново започнаха с освещаване на бойните знамена от великотърновския митрополит Григорий.

„Многострадална е България, но винаги като Феникс е издържала и то по застъпничеството на Свети Георги. Нашата армия е велика армия, неподима армия, за Търново Гергьовден означава още повече, защото тук е Националния военен университет.!“, заяви митрополит Григорий.

Тържествата продължиха с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на възпитаниците на военния университет.

„Търново има с какво да се гордеем, не само с военното училище, не само с генералите, офицерите, които са излезли от това училище и от Велико Търново и които след това са се реализирали в изпълнителната власт, но най-вече с хората, които са дали живота си за различни битки, за да бъде Търново, това което е днес, за да има тази слава, за да има това величие.!“, заяви Даниел Панов – кмет на община Велико Търново.

Строят на курсантите беше приет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

„На този ден ние се прекланяме пред храбростта на българския войник, който след Освобождението на България от турско робство до ден днешен много често при трудно условия, лишения, липса на средства, изпълнява своя дълг по защитата на нашата Република България. Българското общество възражда доверието си към българската армия и това е естествено, защото в историята на България народ и армия винаги са били в едно“, заяви Каракачанов в словото си.

Възпитаниците на военния университет изпълниха химна на Република България, а по време на изпълнението бяха произведени 20 артилерийски салюта.

250 курсанти, разделени в 6 блока преминаха в тържествен марш. Заедно с парада преминаха и дванайсет бойни учебни машини на военния университет. /БГНЕС