Паразитни червеи лекуват множествена склероза

Британски и румънски биолози успешно защитиха няколко десетки доброволци от появата на множествена склероза с помощта на кръгли паразитни червеи. Резултатите от клиничните изпитания са публикувани от научното списание JAMA Neurology.

"Проведохме най-голямото до сега проучване за използването на кръгли червеи за лечение на множествена склероза. Ние не само показахме, че подобна терапия работи и че е безопасна за пациентите, но и научихме няколко особености на имунната система, които ще помогнат да се възпроизведе този ефект по други начини", пишат изследователи.

Множествената склероза е автоимунно заболяване на нервната система, с развитието на което имунните клетки започват да атакуват обвивката на нервните влакна, така наречения миелин. В резултат нервите започват да предават сигнала по-лошо и „зациклят“. Първоначално поради това възниква леко изтръпване на крайниците, а с прогресирането на болестта може да се стигне до парализа, слепота и смърт.

Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО), в момента около 2,3 милиона души страдат от множествена склероза по света, но няма лекарства, които биха могли напълно да потиснат това заболяване.

Групата британски и румънски изследователи, водени от професора по имунология от университета в Нотингам (Великобритания) Дейвид Притчард, са постигнали значителен напредък в тази насока. Те използвали доста необичайно „лекарство” - кръгли паразитни червеи от вида Necator americanus.

Естествен регулатор на имунитета

Учените отдавна са забелязали, че ако носителите на множествена склероза и други автоимунни заболявания са заразени с паразитни червеи, тогава болестта при тях е много по-лека, отколкото при други пациенти. Лекари и биолози от цял свят са провеждали няколко клинични проучвания за лечение на това заболяване с различни паразити, включително нематоди от вида Trichuris ovis, които засягат овцете.

Притчард и неговите колеги са избрали друг тип кръгъл червей за подобни експерименти - Necator americanus. Те се осланят на факта, че този вид паразитира само по хората и следователно е напълно съвместим с жизнените им функции. По правило инфекцията с тези нематоди рядко причинява анемия и други сериозни последици, но тяхното присъствие в червата на човека значително намалява броя на възпаленията и „препрограмира“ имунната система.

Потвърждавайки безопасността на Necator americanus в експерименти върху здрави доброволци, британските и румънските биолози преди няколко години започнали втората фаза на клиничните изпитания. В тях участвали 73 жители на Англия, които страдали от появата на множествена склероза.

Наблюденията през следващите девет месеца показвали, че участниците в изследването с червеи в червата имат много по-малко щети върху миелиновата обвивка на невроните, отколкото при доброволците без паразити. Освен това половината от пациентите, заразени с Necator americanus, не са имали нито един нов пристъп на болестта. Сред участниците в контролната група това се е случило само при 28% от хората.

Биолозите приписват тези положителни промени на факта, че поради появата на паразити в червата в тялото на участниците в изследването, броят на различните видове лимфоцити и еозинофили, антипаразитното разнообразие от клетки на имунната система, се е променил.

Подобни процеси, предполагат учените, могат да бъдат възпроизведени без участието на паразитни червеи. Благодарение на това ще бъде възможно да се създадат лекарства, които могат да потиснат прекомерно високата имунна активност както при носители на множествена склероза, така и при други заболявания, заключават авторите. /БГНЕС