Пардю: Време е Европа да се намеси в България

България и Бойко Борисов преминаха повратната точка. Време е Европа да се намеси и да подкрепи про-демократично протестиращите, пише в анализ за „Политико” бившият американски посланик в България Джеймс Пардю.

Вече повече от два месеца хиляди българи излизат по софийските улици, за да поискат оставката му. Те осъждат неспособността на правителството да се справи с разрастващата се корупция, влиянието на организираната престъпност и липсата на основни демократични стандарти.

Борисов и неговите последователи реагираха на масовите протести с решението да останат на власт. Крайно време е Европа, която е изправена пред липсата на напредък, въпреки седмици на безмилостен натиск, да даде да се разбере, че стои зад хората в България и призива им за реална демокрация и да предприеме конкретни стъпки, за да им помогне да постигнат тази цел.

На пръв поглед България създава впечатлението да демократична държава, но в действителност нейната политическа и съдебна структура в основата си е прогнила, твърди американският дипломат.

Откакто страната прие парламентарна демокрация през 1991 г., политическите партии, движения и правителства идват и си отиват, като пренебрегват обществените очаквания относно основните елементи на демокрацията. При правителството на Борисов ситуацията се влоши много повече.

Борисов създаде система с много от отличителните белези на еднопартийна държава. Той ефективно унищожи политическата опозиция в страната чрез заплахи, корупция на местно ниво и масово купуване на гласове на големи общности. Управляващата партия - Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) постепенно консолидира властта за сметка на демокрацията и развитието.

Борисов и неговият политически апарат могат да бъдат характеризирани като „светлината на Путин“, използвайки същата тактика като тази на силния човек в Русия, но в малко по-тежък вариант. Въпреки че Борисов обича да се представя като популист, методите му са авторитарни.

България има и цял набор от богати „олигарси“, включително Делян Пеевски, който контролира разпространението на медиите в цялата страна. За да членувате в този клуб, е необходима подкрепа за Борисов и ГЕРБ. Ползите могат да бъдат значителни за поддръжниците, а наказанията за другите – строги. Границата между легитимния бизнес и организираната престъпност е размита и успешният бизнес е обект на съдебно преследване и завземане на активите му.

За целта се мобилизира полицейската и съдебната система, които Борисов и ГЕРБ до голяма степен контролират.

Това е система, създадена за корупция в големи мащаби. Както знаят протестиращите, това е и система, която задушава индивидуалната инициатива, заглушава пресата и обезкуражава чуждестранните инвестиции. Тя подтиква младите българи да напуснат страната си, за да градят бъдещето си другаде в по-отворени демократични общества.

Ако Европа се грижи за защитата на демокрацията, сега е моментът да поеме водещата роля в подкрепа на техните искания за промяна

За съжаление, докато Доналд Тръмп е в Белия дом, Вашингтон няма да помогне за подобряването на демокрацията в България. По време на управлението си президентът на САЩ не прояви интерес към насърчаване на демокрацията и това е малко вероятно да се промени с наближаването на изборите в САЩ.

ЕС, който предоставя огромни субсидии на България, има средствата и интереса да се справи с липсата на върховенство на закона, свободата на печата и други основни елементи на демокрацията в България. В крайна сметка средствата на ЕС, които са обект на злоупотреба и корупция, идват от данъкоплатците на държавите от ЕС и ЕС носи отговорност за гарантиране сигурността на тези фондове.

В краткосрочен план европейските държави и ЕС трябва да признаят легитимността на масовите протести в България и слабостите на демокрацията в страната.

Като втора стъпка ЕС трябва да обяви, че ще проведе интензивно разследване на използването на предоставеното от ЕС финансиране в България и че ще наложи препоръки и санкции.

Трета стъпка трябва да включва наблюдение по време на избори, преглед на свободата на медиите и предложения за прилагане на съдебната реформа в България.

ЕС разполага с повече от достатъчно власт, надзорни възможности и организации за изпълнение, за да разследва и да държи българското правителство отговорно в области, в които се предоставя финансиране от ЕС.

В крайна сметка бъдещето на България трябва да бъде решено от българите, но днес онези от тях, които протестират в полза на демокрацията, може да не успеят сами да предизвикат фундаменталните демократични промени.

Ако Европа е съюз на истински демокрации, ЕС и неговите страни-членки трябва да защитят и да се борят за този идеал. /БГНЕС