Париж подкрепи Рюте за НАТО

Премиерът Габриел Атал обяви подкрепата на Франция към неговия нидерландски колега Марк Рюте да ръководи НАТО, което няколко членки одобриха, но Унгария оспори.


Рюте е фаворитът да замени Йенс Столтенберг като генерален секретар на НАТО, въпреки че шокиращата победа на крайната десница на последните общи избори в Нидерландия рискува да опетни наследството му.

„Разбира се, ние подкрепяме кандидатурата на Марк Рюте за НАТО, предвид неговия опит, способността му да изгради много широка коалиция и способността му да действа за нашата колективна сигурност“, каза Атал на пресконференция с Рюте по време на посещението си в Нидерландия.

САЩ, Великобритания и Германия вече изразиха подкрепа за Рюте да ръководи НАТО в решаващ момент за алианса на фона на войната на Русия срещу Украйна.


57-годишният Рюте обяви намерението си да напусне нидерландската политическа сцена, но ще остане на поста до сформирането на ново правителство, което е предмет на преговори след изборите през ноември.

От своя страна Рюте каза на пресконференцията, че е "решаващо" да се "прекъсне задънената улица в Конгреса относно 60-те милиарда долара за Украйна", имайки предвид помощта, която в момента е блокирана от контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ. „Убеден съм, че независимо дали Байдън или Тръмп спечелят, САЩ ще останат ангажирани по всякакъв начин с НАТО, а също и с Украйна“, добави той. Наследникът на Столтенберг , бившият норвежки премиер, , който ръководеше НАТО от десетилетие, се очаква да бъде обявен преди срещата на върха на Алианса през юли във Вашингтон. Решението ще бъде взето с консенсус между страните членки. /БГНЕС, АФП