Париж: Русия да притисне Беларус за мигрантите

Франция призова руски министри да използват връзките на Москва с президента на Беларус Александър Лукашенко, за да сложат край на кризата, която доведе до струпването на хиляди мигранти на границата с Полша, съобщи АФП.

Министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли и външният министър Жан-Ив льо Дриан се срещнаха с руските си колеги в Париж и „насърчиха Русия да мобилизира тесните си връзки с Беларус, за да гарантира, че мигрантската криза ще бъде прекратена“, заяви външното министерство.

Те осъдиха „безотговорното и неприемливо поведение на беларуските власти, които насочват миграционни потоци към няколко държави от Европейския съюз“.

Френските министри предупредиха руския министър на отбраната Сергей Шойгу и външния министър Сергей Лавров, че всяка нова заплаха от страна на Русия за териториалната цялост на Украйна ще има „сериозни последици“ и че са обезпокоени от влошаването на сигурността в граничните райони.

Те напомниха на руските посетители за задълженията на Русия по отношение на "прозрачността на военните дейности" на границата с Украйна.

Срещата в т. нар. формат "2+2" на външните министри и министрите на отбраната беше първата подобна среща между Франция и Русия след отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални през 2020 г., което предизвика нов спад в отношенията между Русия и Запада.

Френският президент Еманюел Макрон отдавна се стреми да поддържа диалог с президента Владимир Путин, тъй като смята отсъствието на Русия от международната арена за контрапродуктивно.

В изявлението се казва, че ситуацията с Навални е била повдигната в преговорите заедно с правата на човека в Русия.

Двамата министри предупредиха руските си колеги, че би било „неприемливо“, ако Русия изпрати наемници от групата „Вагнер” в Мали, където Франция разполага с войски.

Подобно разгръщане "ще предизвика регионална дестабилизация и ще навреди на интересите на Франция и нейните партньори, ангажирани в борбата срещу тероризма в Сахел", се казва в изявлението. /БГНЕС