Париж: Способността на Европа да се защитава самостоятелно е съществена

Разходите за отбрана достигат своя връх в цяла Европа и способността на континента да се защитава самостоятелно трябва да бъде повишена. Общите инициативи ще доведат до дълготрайни ефекти и укрепване на сътрудничество между държавите-членки. Належащи са въпросите на сигурността, енергийния сектор и свързаността в Европа.


Това заявиха официални лица от Елисейския дворец на пресконференция по повод предстоящите посещения на френския президент Еманюел Макрон в Словакия и Молдова на Форума GLOBSEC в Братислава и втората среща на върха на Европейската политическа общност в Кишинев, предаде репортер на БГНЕС.

Форумът GLOBSEC се провежда в контекста на войната в Украйна и е една от основните платформи за диалог в Централна и Източна Европа, а настоящото му издание е 18-то по ред.

От френското президентство посочиха, че участието на Макрон на форума ще бъде съсредоточено върху три параграфа: обмяна на мнения между френския президент и други европейски лидери по належащите въпроси; словото на Макрон, което ще бъде насочено към бъдещето на ЕС; както и двустранни срещи с президента на Словакия Зузана Чапутова и министър-председателя Людовит Одор.

Освен това Париж ще отбележи първата официална среща между френския президент и висш представител на Черна гора, която ще се проведе в Словакия. Тя ще даде възможност за широки дискусии за европейската интеграция на страната.

Ден по-късно президентът Макрон ще вземе участие във втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО) в Кишинев. Тя се провежда по инициатива на френския президент и цели укрепване на сигурността, стабилността и просперитета на европейския континент.

Форумът ще събере 47 политически фигури, включително преизбраният преди дни турски президент Реджеп Ердоган, заявиха от президентството.

„Срещата в Кишинев е сигнал сама по себе си“, допълниха от Елисейския дворец, акцентирайки върху значимостта на темите, които ще бъдат разисквани. Основните от тях са въпросите на сигурността, енергийния сектор и свързаността в Европа.

В рамките на форума ще бъде обърнато сериозно внимание на киберпрестъпността и мерките за нейното предотвратяване, включително чрез т. нар. „кибер резерв“, който да бъде използван не само в ЕС, но и в Европейската политическа общност.

По отношение на помощта за Украйна Париж препотвърди ангажимента на Европейския съюз и в частност на Франция за оказване на всеобхватна помощ за нападната от Русия страна, която вече достига около 67 млрд. евро.


Тя включва обучение на украински войници от базово до най-напреднало ниво, изпращане на муниции и оборудване от наличните складови запаси на европейските страни за Киев, както и съвместни поръчки и засилване способностите на европейската отбранителна индустрия.

„Помощта за Украйна трябва да е навременна и целесъобразна, без да се отслабва френската отбрана. Франция е лидер в снабдяването с артилерия, а ние бяхме и едни от първите, които предоставиха танкове“, посочиха от президентството и добавиха „твърдо подкрепяме Украйна с всички средства в рамките на колективните усилия.“.

Париж очаква, че подобни инициативи ще доведат до дълготрайни ефекти и укрепване на сътрудничество между държавите-членки.

Коментирайки европейския отбранителен сектор в цялост, както и агресията на Русия, официалните лица отбелязаха в допълнение факта, че разходите за отбрана достигат своя връх в цяла Европа и способността на континента „да се защитава самостоятелно трябва да бъде повишена“.

„За да погледнем руската агресия в перспектива, това е третата руска война за последните 15 години“, посочиха от президенстката институция, като заявиха, че Член 5-ти от Североатлантическия договор успява „да възпира Русия“. Въпреки това от Елисейския дворец отбелязаха проблема с контрола върху ядрените оръжия, тъй като „Русия не спазва своите задължения“.

Париж смята, че възможностите за отбрана зависят от най-вече от местната индустрия, като способностите за противовъздушна отбрана ще бъдат във фокуса на дискусиите.

„Трябва да използваме индустрията, за да получим възможностите, от които се нуждаем. Необходимо е да имаме баланс между нападателни и отбранителни способности.“.

В заключение бе посочено, че неотдавнашната германска инициатива за общоевропейска противовъздушна отбрана ще поставена в стратегически контекст по време на дискусиите. /БГНЕС